Відбувся Науковий семінар аспірантів юридичного факультету «Окрема думка судді органу конституційної юрисдикції: до питання про її роль та значення»

20.05.2020 | 18:18

19 травня 2020 року у дистанційному режимі відбувся Науковий семінар аспірантів юридичного факультету, на якому заслухали доповідь  аспірантки кафедри конституційного права Сподарик Марти Богданівни на тему «Окрема думка судді органу конституційної юрисдикції: до питання про її роль та значення».

Участь у цьому науковому семінарі взяли аспіранти юридичного факультету, а також доценти  кафедри конституційного права  Кобрин Володимир Степанович та Мочульська Марта Євгенівна, які виступили опонентами на зазначеному заході, науковий керівник аспірантки – доцент кафедри конституційного права Різник Сергій Васильович.

Аспірантка розглянула доктринальні положення здійснення права на окрему думку суддями Конституційного Суду України та презентувала дослідження-опитування щодо позицій діючих суддів Конституційного Суду України до доцільності існування права на окрему думку судді органу конституційної юрисдикції. Під «окремою думкою» було запропоновано розуміти публічне вираження судею власної позиції, пов’язаної з рішенням, в ухваленні якого він брав участь. Було висловлено позицію, що право судді Конституційного Суду на окрему думку є гарантією його незалежності та відіграє важливе доктринальне значення.

Виникла дискусія щодо необхідності встановлення меж реалізації права на окрему думку судді органу конституційної юрисдикції в аспекті запобігання підриву авторитету органу конституційної юрисдикції.

Підготувала: аспірантка Катерина Шуневич