З ініціативи кафедри історії держави, права та політико-правових учень юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся організований похід студентів юридичного факультету в Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького»

26.04.2023 | 22:39

26 квітня 2023 р. з ініціативи кафедри історії держави, права та політико-правових учень юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся організований похід студентів юридичного факультету в Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького». Студентам була проведена цікава екскурсія, зокрема, наголошувалося про те, що Музей-меморіал створено для наступних поколінь не як нагадування трагедії, а як символ незламності визвольної боротьби українців. Студентам наголошено на головних ідеях Музею-меморіалу, зокрема: всепереможність добра (жертв в ім’я незалежності та свободи) над злом (тортурами, окупацією, смертю, поневоленням): велич духу боротьби і жертовності заради незалежності України; крім українців страждали і інші нації, українці вибороли незалежність як для себе, так і для всіх; через фізичне знищення неможливо вбити прагнення свободи, а значить – і саму свободу. Тюрма на Лонцького – це колишня тюрма у Львові, що служила різним окупаційним режимам (польському, німецькому, радянському), є символом тяглості української боротьби за незалежність. Те, що відбувалося на території тюрми, є уособленням злочинів проти людства, котрі не можуть бути забуті.

Сдуденти побачили стенди, на яких подано історію будівлі, прізвища розстріляних в’язнів та тексти документів, які регламентували перебування в цій тюрмі у різні періоди; камеру-одиночку, камеру смертників, кабінет слідчого, фотолабораторію. Правду про страшні події літа 1941 р. студенти побачили з рідкісних кіно та фотокадрів. В експозиції представлені нещодавно розсекречені “розстрільні списки”. Студенти мали можливість ознайомитися із зібраними дослідниками і розміщеними на стелі пам’яті всіма відомими на сьогодні прізвищами закатованих у 1941 р. Основний акцент в експозиції поставлено на найкривавішу сторінку в історії тюрми — масові розстріли наприкінці червня 1941 р. В одному із залів студенти побачили кадри із кінохроніки, де зафіксовано стан тюрми після відходу радянських військ зі Львова наприкінці червня 1941 р. В іншому залі Музею розміщено фотографії, зроблені на території тюрми в цей період, а також тогочасні українські газети, які широко висвітлювали злочини комуністичного тоталітарного режиму. Серед тюремних камер, в яких відтворено умови в’язничного побуту, на окрему увагу заслуговує т. зв. «камера смертників», в ній в’язні очікували на виконання вироку, яким нерідко був розстріл. В кінці експозиції студенти побачили стелу пам’яті закатованих в 1941 р. Відомими в’язнями тюрми на Лонцького були: Степан Бандера (в 1936); Микола Лебідь (в 1936); Ярослав Стецько (в 1936); Коваль Омелян Васильович (в 1941); Чемеринський Ярослав (замордований в Тюрмі на Лонцького в 1941); Шухевич Юрій Йосипович (замордований в Тюрмі на Лонцького в 1941); Григорій (Лакота) (в 1946); Ірина Калинець (в 1972); Ігор Калинець (1972); Стефанія Шабатура (1972); Іван Гель (1972); Михайло Горинь; В’ячеслав Чорновіл та ін.

Відвідування студентами Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» збагатило їх знаннями про політичні репресії проти населення України у ХХ ст., що проводились окупаційними режимами.

Завідувач кафедри історії держави, права та політико-правових учень, професор Бойко І.Й. від імені студентів висловив щиру вдячність екскурсоводам за цікаву та змістовну екскурсію.