Визначено переможця конкурсу студентських наукових робіт імені Володимира Калиновича

15.12.2020 | 18:10

У 2020 р. юридичний факультет Львівського національного університету спільно з кафедрою історії держави, права та політико-правових учень заснувати конкурс студентських наукових робіт імені Володимира Калиновича.  

Володимир Калинович, народився 12 грудня 1907 року у с. Нижній Струтинь, Рожнятівського району Івано-Франківської області, помер – 19 липня 1994 року у м. Львові. У 1954-1960 роках — завідував кафедрою історії та теорії держави і права, та одночасно — у 1958-1962 роках — був деканом юридичного факультету Львівського університету. Викладав історію держави і права зарубіжних країн та римське право. Досліджував проблеми історії політичних і правових учень.  

Меценатом конкурсу є онук Володимира Калиновича, випускник 1991 р. Роман Козій. За його ініціативи та сприяння ще з 2012 р. студентам, які посідали перше місце в рейтингу успішності і склали на «відмінно» навчальні дисципліни, що викладаються на кафедрі історії держави, права та політико-правових учень присуджувалась річна стипендія.  

Цього року участь у конкурсі взяли студенти першого, другого та четвертого курсів. Вісім найкращих наукових робіт увійшли до короткого листа конкурсу. Їхній рівень свідчить про високий рівень підготовки наших студентів, а найважливіше, їхнє бажання розвивати свій науковий потенціал 

Конкурсна комісія у складі Романа Козія, Ігора Бойка під керівництвом декана юридичного факультету проф. Володимира Бурдіна 15. 12. 2020 р. визначила переможця конкурсу. Ним став студент Юрд – 24 Оприсько Захарій, який написав роботу на тему: «Особливості рецепції римського права в Англії» (науковий керівник Федущак-Паславська Г.М). 

Друге місце посіла студентка Юрд – 2Г Оксана Гузій з роботою на тему: «Історико-правовий аналіз причин операції «Вісла» (науковий керівник Моряк-Протопопова Х. М.).  

Третє місце у студентки Юрд-46 Ольги Закорчемної, яка подала на конкурс роботу: «Види свободи та їхній прояв у різних сферах життя людини: філософський аспект» (науковий керівник Федущак-Паславська Г.М). 

Організатори також відзначили роботи студентів другого курсу Дмитра Новака «Глобальна тенденція зниження рівня насильства: історико-правовий аспект» та Сніжани Бомко «Еволюція відповідальності за дітовбивство в Україні у загальноісторичному контексті» як такі, що виконані на високому рівні і мають певний потенціал. 

Переможець може розраховувати на стипендію від нашого мецената, призери матимуть можливість безкоштовно опублікувати свої роботи у збірнику ХХ Міжнародної студентсько-аспірантської наукової конференції, що відбудеться весною 2021 р.  

Усі учасники отримають відповідні сертифікати, а у випадку публікації конкурсних робіт як тез конференції, додаткові бали до стипендійного рейтингу у другому семестрі 2020/2021 н.р. 

 

Вітаємо переможців та учасників конкурсу!