ВИКЛАДАЧІ КАФЕДРИ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У КРУГЛОМУ СТОЛІ В ІНСТИТУТІ ДЕРЖАВИ І ПРАВА ІМ. В.М. КОРЕЦЬКОГО

12.11.2019 | 09:45

Викладачі кафедри доцент Янюк Н.В. і к.ю.н., асистент Труш М.І. взяли участь у Всеукраїнському «круглому столі» на тему «Проблеми розвитку адміністративного і фінансового права в умовах сучасних реформаційних процесів», який проходив в Інституті держави і права імені В.М. Корецького НАН України, що відбувся у місті Києві 1 листопада цього року. Уже декілька років поспіль проводяться заходи у такому форматі, що дає можливість обговорити широкий спектр сучасних проблем, які існують в адміністративному та фінансовому праві. Головним організатором Круглого столу є Відділ проблем державного управління та адміністративного права, з яким викладачі кафедри адміністративного та фінансового права підтримують тісні наукові та дружні стосунки вже понад двадцять років.

У цьогорічному заході взяли участь науковці провідних навчальних заходів з Києва, Львова, Одеси, Сум, Харкова, а також представники Міністерства юстиції України, експерти Центру політико-правових реформ.

У межах тематики Круглого столу обговорювалися питання трансформації органів виконавчої влади у контексті людиноцентристської ідеології. Науковці та практики звернули увагу на засади реформування органів виконавчої влади і обговорили основні положення проекту нового Закону «Про Кабінет Міністрів та центральні органи виконавчої влади». Серед присутніх фахівців виникла дискусія щодо обґрунтованості та доцільності такого закону. Участь у дискусії щодо проекту взяла доцент Янюк Н.В., яка висловила деякі міркування щодо важливості розмежування політичних й адміністративних функцій у діяльності міністерств, а також звернула увагу на те, що адміністративно-правовий статус міністерства фактично уособлюється лише посадою міністра, у той же час усі адміністративні функції виконує державний секретар, організовуючи роботу апарату державних службовців міністерства. У контексті цього питання учасники заходу обговорили нові положення Закону України «Про державну службу», якими Закон був доповнений у 2019 році, зокрема щодо контрактної форми проходження державної служби і спрощеної процедури звільнення державних службовців, висловивши при цьому певні перестороги і зауваження.

Не залишилося поза увагою науковців і питання щодо законопроекту про адміністративну процедуру та Кодексу про адміністративні правопорушення. У зв’язку з цим заступник міністра юстиції О.А. Банчук  повідомив, що сьогодні активізовано роботу над відповідними проектами і є сподівання, що незабаром ці законодавчі акти розглядатиме Верховна Рада України.

Щодо проблем фінансового права, то учасники Круглого столу висловили певні рекомендації по удосконаленню законодавства з метою ефективного використання доходної частини бюджетів і та їх цільового використання.