ВИКЛАДАЧІ КАФЕДРИ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У 5-ій МІЖНАРОДНІЙ НАУКОВО-ПРАКТИЧНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ «АДМІНІСТРАТИВНА ЮСТИЦІЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ ТА ПРАКТИКИ. ПОДАТКОВІ СПОРИ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДОЧИНСТВІ»

05.07.2022 | 21:44

4 та 5 липня 2022 року Верховним Судом за участі міжнародних партнерів на платформі ZOOM було проведено традиційну щорічну конференцію. Цьогоріч, крім винятково складних обставин воєнної агресії російської федерації проти України, організатори та учасники відзначали присвяту Конференції 20-річчю адміністративної юстиції в Україні, а також істотному впливу на чинне нормативно-правове поле нового Закону України «Про адміністративну процедуру». Норми останнього матимуть важливе значення і для реформи адміністрування податків, зборів та інших обов’язкових платежів.

Протягом двох днів он-лайн науково-практичного заходу представники законодавчої, виконавчої та судової влади, а також знані науковці з України та закордону (ФРН, Португалії, Австрії, Нідерландів) долучилися до наукового диспуту з різних аспектів судової практики розгляду та вирішення податково-правових спорів. Разом з цим, доповідь кожного з учасників супроводжувалася словами щирої підтримки Українського народу у його справедливій боротьбі проти російсько-терористичних військ. Крім питань загальної теорії матеріального податкового права та особливостей провадження адміністративних судів при розгляді податкових спорів, тематичні секції були присвячені особливостям оподаткування в умовах воєнного стану, а також розвитку міжнародного оподаткування та трансфертного ціноутворення як перспективних напрямів повоєнного розвитку української податкової системи.
У якості доповідачів на секційних засіданнях були запрошені викладачі Кафедри – професор Володимир Решота та доцент Олег Ільницький.

Професор В.В. Решота представив результати власного дослідження за матеріалами наукового аналізу власної адвокатської практики проблем оскарження рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в єдиному реєстрі податкових накладних. Учасники відзначили актуальність та системність запропонованого підходу до озвучених проблем.

Виступ доцента О.В. Ільницького було присвячено допустимості доказів, здобутих контролюючим органом після винесення оскаржуваного рішення. Доказування як елемент встановлення факту судової справи є одним із процесуальних засобів забезпечення адміністративною юстицією виконання своїх завдань на користь збалансування приватних та публічних інтересів.

Доповіді викладачів Кафедри стали джерелом жвавого наукового обговорення та дискусії, що засвідчило їхню актуальність та високий науковий рівень.
На завершення, крім традиційних слів вдячності організаторам і учасникам, усі висловили тверде переконання у швидкій перемозі України та проведення 6-ої Конференції у місті Києві – столиці вільної та мирної України – у колі добрий друзів за конструктивними обговореннями щодо питань реформування української правової системи у напрямку євроінтеграції!