Викладачі кафедри адміністративного та фінансового права взяли участь у ІІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції «Децентралізація публічної влади в Україні: здобутки, проблеми, та перспективи»

25.05.2021 | 21:43

21 травня 2021 року відбулася ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Децентралізація публічної влади в Україні: здобутки, проблеми, та перспективи». Організаторами конференції виступили Львівська обласна рада та кафедра конституційного права Львівського національного університету імені Івана Франка. Конференція відбувалася в очно-дистанційному режимі, що дало можливість взяти участь у роботі конференції відомим науковцям з правничих шкіл Києва, Одеси, Хмельницького та ін. Від кафедри адміністративного та фінансового права нашого факультету виступили професор Кобилецький М.М. і доцент Янюк Н.В.
Доповідачі у межах своїх виступів піднімали важливі питання реалізації завдань щодо продовження процесу децентралізації. Професор Кобилецький М.М. звернув увагу, що Львівщина має давні традиції у становленні місцевого самоврядування, а вміння використовувати уроки з історичного минулого дозволить уникнути багатьох помилок у сьогоднішніх обставинах. При використанні позитивного зарубіжного досвіду варто також врахувати й історичні, політичні, культурні, соціально-економічні чинники, які існують у нашій країні.
Одним із основних завдань децентралізації публічної влади є створення оптимальних умов для забезпечення прав і свобод людини, у тому числі надання населенню якісних адміністративних послуг. Доцент Янюк Н.В. акцентувала увагу на проблемах, які виникли у зв’язку ліквідацією низки районних державних адміністрацій та формуванням нової мережі ЦНАП. Вирішення багатьох організаційних питань у значній мірі залежить від ініціативності органів місцевого самоврядування, а роль координатора таких заходів має взяти на себе обласна рада.