ВИКЛАДАЧІ КАФЕДРИ АДМІНІСТРАТИВНОГО ТА ФІНАНСОВОГО ПРАВА ДОПОВІЛИ НА ВОРОНОВСЬКИХ ЧИТАННЯХ 2024

06.10.2024 | 21:28

Цьогоріч юридичний факультет Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича став місцем проведення щорічної науково-практичної конференції «Вороновські читання», присвяченої пам’яті засновниці фінансового права України, академіка НАПрН України, професорки Лідії Костянтинівни Воронової. Співорганізаторами заходу виступили Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду, Асоціація фінансового права України, Науково консультативна рада при Голові Верховної Ради України, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Чернівецький навчально-науковий юридичний інститут Національного університету «Одеська юридична академія».

Кожного року Конференція є одним з авторитетних та визнаних наукових форумів фінансово-правової науки. Учасниками заходу традиційно є вчені-теоретики та вчені-практики, зокрема судді, адвокати та інші практичні працівники.

Темою Конференції у цьому році стало питання співвідношення між адміністративною процедурою та податковими процедурами, об’єднавши в межах наукової дискусії дослідників фінансово-правового блоку та адміністративного права і процесу. Оголошена контраверсійна тематика – «Адміністративні та податкові процедури: чи є підстави конфлікту?» – стала запорукою цікавого та продуктивного на ідеї заходу у царині узгодження реалізації положень Закону України «Про адміністративну процедуру» та Податкового кодексу України.
Модерував захід академік НАПрН України, професор Микола Кучерявенко.
Серед доповідачів пленарного засідання Конференції організаторами були запрошені професори кафедри адміністративного та фінансового права Андрій ШКОЛИК («Генеза систематизації адміністративної процедури») та Володимир РЕШОТА («Адміністративні процедури вирішення податкових спорів: досвід США для України»), а також доцент кафедри адміністративного та фінансового права Олег ІЛЬНИЦЬКИЙ («Податковий» та «адміністративний» підхід до регулювання процедури адміністрування податків та зборів в Україні»). Учасниками Конференції були високо відзначені актуальність та висновки доповідачів, а по завершенню – між доповідачами та учасниками конференції відбувалися жваві та змістовні дискусії, що ще раз підкреслювало актуальність цьогорічної теми Вороновських читань.

Та все ж, підсумком стало узгодження позицій щодо базового значення положень Закону України «Про адміністративну процедуру» у питаннях регулювання відносин між особою та адміністративними органами, в тому числі, у податковій сфері; натомість, потенційні колізії повинні бути усунені виваженими та послідовними змінами до Податкового кодексу України, з урахуванням особливостей податкових правовідносин.