Викладач юридичного факультету взяв участь у панельній дискусії «Культурна спадщина до, під час і після війни» у Ягеллонському університеті

28.11.2023 | 21:43

27.11.-01.12.2023 на базі Ягеллонського університету (м. Краків, Республіка Польща) проводилась зимова школа для докторантів, аспірантів та молодих вчених на тему: «Культурна спадщина в умовах конфліктів».

Одна із панелей – «Культурна спадщина до, під час і після війни», яка відбулась 28.11.2023 року, була присвячена правовим, соціальним та іншим проблемам збереження культурної спадщини України в умовах воєнного стану.

Учасниками панельної дискусії були проф. Міхал Ковальський (Ягеллонський університет), д-р Патрисія Ґжебик (Університет Варшавський), д-р Анджей Якубовський (Опольський університет) та доц. Роман Шандра (Львівський національний університет імені Івана Франка).

Під час дискусії учасники обговорили наступні блоки питань:

  1. Як захистити культурну спадщину в часи грубих порушень фундаментальних прав людини та жорстоких злочинів, свідками яких ми є сьогодні. Чи існує якась правова ієрархія цінностей, що охороняються? Чи можна ризикувати людським життям заради порятунку культурної спадщини?
  2. Досвід протидії російській агресії проти України. Які дії, спрямовані на захист української культурної спадщини, виявилися успішними, а які помилковими? Які загрози залишаються найнебезпечнішими? Яке пошкодження було найболючішим досі? Які перспективи одужання?
  3. На прикладі України оцінено, які правові шляхи видаються найбільш ефективними для захисту культурної спадщини. Зокрема, яка роль міжнародних і національних судів? Чи збільшиться ця роль у майбутньому?

Окрема подяка аспірантці кафедри адміністративного та фінансового права Софії Шовгенюк за синхронний переклад панельної дискусії.

Фотогалерея