Відбувся Круглий стіл «Антирейдерське законодавство: науково-практичні аспекти»

08.02.2017 | 20:40

03.02.2017 р. у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбувся Круглий стіл на тему «Антирейдерське законодавство: науково-практичні аспекти». Організаторами заходу були Юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка, Львівська правнича школа та Головне територіальне управління юстиції у Львівській області. Під час Круглого столу відбулося обговорення проблем правозастосування положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності» № 1666-VIII від 06.10.2016 р.

У круглому столі взяли участь науковці Львівського національного університету імені Івана Франка в галузі корпоративного, адміністративного та конституційного права, представники Головного територіального управління юстиції у Львівській області, судді, адвокати, нотаріуси, державні реєстратори, представники юридичних компаній та бізнес-організацій.

Декан юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, доктор юридичних наук, професор Бурдін В.М. наголосив на важливості проведення цього заходу, зважаючи на його актуальність та необхідність напрацювання змін щодо вдосконалення законодавства у сфері охорони та захисту права власності та корпоративних прав.

На актуальності круглого столу наголосив також Начальник Головного територіального управління юстиції у Львівській області Жукровський Я.І. Він звернув увагу на важливості втілення в життя положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності», окрім того, вказав на необхідність подальшого реформування законодавства з метою втілення реформ, що здійснюють Міністерством Юстиції України у цій сфері. Також він наголосив на важливості спільного обговорення проблем правозастосування разом з науковцями та практичними працівниками.

Мальський М.М., адвокат, кандидат юридичних наук, голова Західноукраїнської філії адвокатського об’єднання Arzinger, почесний консул Республіки Австрія у м. Львові, у виступі поділився досвідом представництва інтересів іноземних інвесторів та наголосив на необхідності комплексного реформування законодавства України у сфері корпоративних правовідносин. Він вказав, що прийнятий Верховною Радою України так званий «антирейдерський закон» не вирішує всіх проблем правозастосування щодо діяльності юридичних осіб та захисту корпоративних прав і права власності інвесторів на майно. Він також наголосив на необхідності прийняття закону про товариства з обмеженою відповідальністю, який має визначити засади створення та діяльності найбільш поширеної форми підприємницької юридичної особи.

Брунець В.Г., керівник адвокатського об’єднання «Правовий Альянс «Еквітас», проаналізував корпоративний аспект у практиці застосування антирейдерського законодавства. Він, зокрема, наголосив на недоліках прийнятого антирейдерського закону у сфері корпоративних правовідносин, відзначив проблемні аспекти правозастосування його положень на практиці.

Подільчак А.М., керуючий партнер Advice Group, Голова правління західноукраїнського офісу Європейської Бізнес Асоціації, відзначив роль менеджменту в забезпеченні корпоративної безпеки. Він наголосив на необхідності вдосконалення механізму корпоративного управління юридичною особою з метою захисту як корпоративних прав, так і права власності юридичної особи. Також він озвучив проблемні аспекти правозастосування антирейдерського законодавства, які були виявлені бізнес-організаціями в процесі діяльності, і звернув увагу на причини неприйняття законодавцем положень про повернення до нотаріальної форми договору про відчуження корпоративних прав.

Куманська-Нор О.П., заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Львівській області з питань державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації, проаналізувала правовий статус державного реєстратора в контексті змін до законодавства у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців. Окрім того, вона наголосила на необхідності внесення змін до закону про державну реєстрацію прав на нерухоме майно щодо процедури адміністративного оскарження рішень державних реєстраторів. Також вона вказала на існуючі проблеми правозастосування новели законодавства про зупинення реєстраційних дій державним реєстратором на підставі заяви власників об’єктів нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій.

Тарасенко Л.Л., доцент кафедри інтелектуальної власності, інформаційного та корпоративного права юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, кандидат юридичних наук, адвокат, експерт Львівської правничої школи відзначив необхідність комплексного реформування законодавства щодо захисту як корпоративних прав, так і прав юридичних осіб на майно. Він наголосив на тому, що прийнятий закон не повною мірою вирішує проблеми захисту прав учасників приватних підприємств, яких в Україні налічується понад 200 тисяч. Також він вказав, що прийнятий антирейдерський закон містить багато недоліків, зокрема, щодо порядку підписання установчих документів та рішень учасників юридичних осіб про внесення змін до них, щодо порядку оформлення відчуження корпоративних прав.

Після доповідей учасників круглого столу відбулося обговорення проблем правозастосування анти рейдерського законодавства, в якому взяли участь суддя Львівського апеляційного господарського суду, член Ради суддів господарських судів Желік М.Б., приватний нотаріус Пилипенко Ю.П., доцент кафедри адміністративного та фінансового права юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, кандидат юридичних наук Школик А.М., представники адвокатських компаній, державні реєстратори та інші.

За результатами обговорення було напрацьовано рекомендації щодо вдосконалення законодавства України щодо державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності фізичних та юридичних осіб.

Фотогалерея