Відбувся Міжнародний форум з практики Європейського суду з прав людини

26.11.2019 | 18:49
22 листопада 2019 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка розпочав свою роботу VIIІ Міжнародний форум з практики Європейського Суду з прав людини, організаторами якого є координатор проектів ОБСЄ в Україні, юридичний факультет Львівського університету та Верховний Суд за підтримки «Global Affairs Canada». Учасниками форуму були викладачі права, судді, адвокати та інші представники юридичної сфери з України та з-за кордону.
Під час відкриття Форуму Національний менеджер програми верховенства права та прав людини Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Ступницька зачитали лист-вітання від координатора проектів ОБСЄ в Україні – посла Генріка Вілладсена з Данії, який не зміг прибути на захід. У листі Генрік Вілладсен наголосив на актуальності проведення Форуму та розповів про його головну мету, яка полягає в удосконаленні та розвитку судової практики та підвищенні рівня правової освіти.
До слова запросили генерального директора Директорату в сфері судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів Міністерства юстиції Іллю Черногоренка, який також є керівником проекту Ради Європи «Підтримка впровадження судової реформи в Україні». Він наголосив на важливості дотримання Європейської конвенції з прав людини, яка є фундаментом сучасного судочинства, і розповів про одного із засновників системи захисту прав людини, випускника Львівського університету Герша Лаутерпахта. «Усіх нас поєднує передовсім сповідування тих цінностей, які закладені у Європейській конвенції з прав людини, тих цінностей, які є основою, фундаментом сучасного європейського судочинства. Місце проведення Форуму – Львів – є особливим. Саме тут на початку ХХ століття навчався Герш Лаутерпахт – один із фундаторів сучасної міжнародної системи захисту прав людини. Як влучно сформулював професор Рабінович, Герш Лаутербахт є першим ідейним натхненником та першим науковим проектантом Загальної декларації прав людини і, очевидно, Європейської декларації прав людини» – зазначив він.
Ілля Черногоренко зазначив, що тема першого дня форуму – незалежність суду – є особливо актуальною: «Актуальність цієї теми для України важко переоцінити. Саме сьогодні ми очікуємо на перший проект рішення Венеційської комісії щодо відповідності судової реформи принципу незалежності суддів». Насамкінець він побажав усім учасникам Форуму інформаційного, енергетичного та ціннісного збагачення.
До вітальних слів приєднався Ректор Львівського університету, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник. Він привітав учасників Форуму і зазначив: «Хоча у Львівському університеті щорічно відбувається понад 200 наукових заходів, але актуальність та важливість Форуму дають підстави говорити, що цей захід займає особливе місце за своєю політично-правовою доцільністю та статусом прийнятих рішень». Ректор висловив особливі слова вітання Голові Верховного Суду України Валентині Данішевській: «Валентина Іванівна сьогодні є тією персоною, до котрої привернута найбільша увага в питаннях, що стосуються роботи Верховного Суду. Я переконаний, що цей захід стане практичним чинником, який забезпечить імплементацію європейських практик у діяльність Верховного Суду України». Принагідно Ректор Університету наголосив на важливості науки загалом та правової освіти зокрема як рушійної сили при розв’язанні проблем соціально-політичного та соціально-економічного характеру.
Голова Верховного Суду України Валентина Данішевська привітала усіх присутніх і звернула увагу на важливість проведення Форуму, який має стати майданчиком для плідних дискусій та ефективних рішень. Вона розповіла про здобутки та виклики, пов’язані з освоєнням Верховним Судом України практики Європейського Суду з прав людини. «Я вважаю, що зараз