Відбувся круглий стіл: «Війна Російської Федерації проти України (2014-2022 рр.): історичні, юридичні та міжнародні аспекти»

27.05.2022 | 14:49

 

26 травня 2022 р. на юридичному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся круглий стіл на тему: «Війна Російської Федерації проти України (2014-2022 рр.): історичні, юридичні та міжнародні аспекти». 

https://lnu.edu.ua/vidbuvsia-kruhlyy-stil-viyna-rosiyskoi-federatsii-proty-ukrainy-2014-2022-rr-istorychni-iurydychni-ta-mizhnarodni-aspekty/?fbclid=IwAR3DD8le8b-QEgJR_r1Ra7Ajez4tTE6lHfEoimw5-6WI94lIsZgJvFQW5XI

Круглий стіл було організовано кафедрою історії держави, права та політико-правових учень юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка. До участі в круглому столі були запрошені науковці, аспіранти, представники органів державної влади, освітніх і громадських організацій та студенти. 

Науковий захід, у зв’язку із воєнним станом, відбувся у дистанційному режимі у сервісі платформи ZOOM. 

Засідання круглого столу відкрив Бойко Ігор Йосипович – доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри історії держави, права та політико-правових учень Львівського національного університету імені Івана Франка та оголосив мету заходу, яка полягає у аналізі причин та передумов російсько-української війни, характеристиці ідеології рашизму, правовій оцінці російської збройної агресії проти України та злочинів російської армії, аналізі історичних, юридичних та міжнародних аспектів російсько-української війни, визначення стратегічних завдань сучасної юридичної науки і освіти України в умовах російсько-української війни. Професор Бойко І. Й. привітав усіх учасників круглого столу та запросив до дискусії, побажав плідної роботи та миру в Україні. 

З вітальним словом виступили Бурдін Володимир Миколайович – доктор юридичних наук, професор, декан юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка та Качмар Володимир Михайлович – доктор історичних наук, професор, проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Львівського національного університету імені Івана Франка та звернули увагу на особливість навчального процесу в умовах війни, на виклики перед якими стоїть наукова спільнота, підкреслили необхідність проведення таких наукових заходів для розвитку Української наукової думки у важких умовах війни, висловили подяку кафедрі історії держави, права та політико-правових учень за ініціативу проведення круглого столу та побажали учасникам плідної наукової праці, а також висловили подяку Захисникам, які героїчно боронять Україну. 

У своєму виступі Рабінович Петро Мойсейович – доктор юридичних наук, професор кафедри теорії та філософії права Львівського національного університету імені Івана Франка проаналізував низку питань щодо відповідальності російських окупантів за злочини проти людяності і військові злочини, вчинені під час війни на території України. Гураль Павло Федорович – доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри конституційного права Львівського національного університету імені Івана Франка приділив увагу аналізу діяльності органів місцевого самоврядування України в умовах воєнного стану. 

Надзвичайно важливі питання щодо проблеми дерусифікації охарактеризувала Ромовська Зорислава Василівна – доктор юридичних наук, професор кафедри цивільного права та процесу Львівського національного університету імені Івана Франка, яка наголосила на необхідності здійснення в Україні державної політики, спрямованої на відновлення українським народом ознак національної ідентичності: мови, культури, історичної пам’яті, втрачених унаслідок русифікації. 

Орел Вікторія Анатоліївна – старший викладач кафедри правознавства Полтавського університету економіки і торгівлі  розкрила причини повномасштабної війни росії проти України. Кобилецький Микола Мар’янович – доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри адміністративного та фінансового права Львівського національного університету імені Івана Франка детально охарактеризував рашизм, як фатальну, людиноненависницьку та українофобську ідеологію росії.  

Шевчук Тарас Павлович – провідний викладач кафедри міжнародного права Львівського національного університету імені Івана Франка детально охарактеризував міжнародну правосуб’єктність України в умовах російсько-української війни. Кольбенко Андрій Володимирович – кандидат юридичних наук, доцент кафедри історії держави, права та політико-правових учень Львівського національного університету імені Івана Франка зосередив увагу на правосвідомості та правовій культурі українців і росіян. Зокрема зазначив, що в усі історичні періоди відчувалася значна відмінність у правосвідомості та правовій культурі українців і росіян, що часто через це виливалося у різноманітні конфлікти та війни між ними.  

У дискусії щодо доповідей взяв участь Усенко Ігор Борисович – перший віце-президент Міжнародної асоціації істориків права, завідувач відділу історико-правових досліджень Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України, кандидат юридичних наук, професор, заслужений юрист України, який зокрема, звернув увагу на важливість історико-правових курсів на юридичних факультетах вищих навчальних закладів України. 

Шевчук Ліліана Едуардівна – кандидат юридичних наук, доцент кафедри історії держави, права та політико-правових учень Львівського національного університету імені Івана Франка дала ґрунтовний аналіз щодо українського право- та державотворення в контексті російсько-української війни. Тополевський Руслан Богданович – кандидат юридичних наук, доцент кафедри загально-правових дисциплін Інституту права Львівського державного університету внутрішніх справ, старший науковий співробітник Львівської лабораторії прав людини і громадянина НДІ державного будівництва та місцевого самоврядування НАПрН України звернув увагу на особливості документування громадськими правозахисними об’єднаннями подій, що становлять злочини за Римським статутом Міжнародного кримінального суду внаслідок агресії  Російської Федерації. 

Надзвичайно важливе та без сумніву актуальне питання щодо волонтерської діяльності в Україні висвітлила Липитчук Ольга Василівна – кандидат юридичних наук, доцент кафедри історії держави, права та політико-правових учень Львівського національного університету імені Івана Франка. Олійник Юрій Вадимович – доктор філософії у галузі права, асистент кафедри історії держави, права та політико-правових учень Львівського національного університету імені Івана Франка звернув увагу на злочинні способи путінського режиму щодо спроби зміни світового порядку. 

Моряк-Протопопова Христина Миколаївна – кандидат юридичних наук, доцент кафедри історії держави, права та політико-правових учень Львівського національного університету імені Івана Франка підняла питання щодо геноциду українського народу як складової тоталітарної ідеології російської держави у ХХ ст. Гутів Богдан Ігорович – доктор філософії у галузі права, асистент кафедри історії держави, права та політико-правових учень Львівського національного університету імені Івана Франка висвітлив питання щодо обов’язковості притягнення РФ до відповідальності за воєнні злочини, вчинені в Україні. 

Звернув увагу на невдалі спроби РФ використати історичний досвід в сучасних умовах Бедрій Мар’ян Миронович – кандидат юридичних наук, доцент кафедри історії держави, права та політико-правових учень Львівського національного університету імені Івана Франка. 

Завершуючи засідання круглого столу, виступив професор Бойко І. Й., який визначив сучасні виклики і загрози в сучасній українській історико-правовій науці. Професор Бойко І.Й. висловив щиру вдячність усім учасникам круглого столу за цікаві та актуальні виступи, за плідну дискусію та побажав усім Божого благословення, міцного здоров’я, творчого натхнення і перемоги України.  

З програмою Круглого столу можна ознайомитись тут.