Відбувся круглий стіл на тему: «Революція Гідності та війна росії проти України: причини та наслідки»

24.02.2023 | 17:27

24 лютого 2023 р. на юридичному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся Круглий стіл на тему: «Революція Гідності та війна росії проти України: причини та наслідки».

Круглий стіл було організовано з ініціативи кафедри історії держави, права та політико-правових учень юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка. До участі в Круглому столі були запрошені науковці, аспіранти, представники органів державної влади, освітніх і громадських організацій та студенти.

Науковий захід відбувся на юридичному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка, в 214 ауд. о 10.00.

Засідання круглого столу відкрив Бойко Ігор Йосипович – доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри історії держави, права та політико-правових учень Львівського національного університету імені Івана Франка та оголосив мету заходу, яка полягає у глибокому аналізі причин та наслідків Революції гідності 2013-2014 рр. та війни росії проти України. Революція Гідності 2013-2014 рр. та війна українського народу проти російської агресії стали центральними подіями новітньої історії не лише України, а і Європи та світу. Революція Гідності стала важливим переломним історичним моментом для України, подією, яка змінила світ. Гідність і стійкість українців, проявлена упродовж трьох зимових місяців, їх прагнення справедливості та свободи, була сильнішою за весь насильницький апарат тогочасної злочинної влади. Революція Гідності – перший переможний бій цієї війни. Вистояли на Майдані – переможемо у війні!

Професор Бойко І. Й. привітав усіх учасників круглого столу та запросив до дискусії, побажав плідної роботи, перемоги та миру Україні.

З вітальним словом виступив Бурдін Володимир Миколайович – доктор юридичних наук, професор, декан юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, який звернув увагу на виклики перед якими стоїть наукова спільнота, підкреслив необхідність проведення таких наукових заходів для розвитку Української наукової думки у важких умовах війни, висловив подяку кафедрі історії держави, права та політико-правових учень за ініціативу проведення круглого столу та побажав учасникам плідної наукової праці, а також висловив подяку Захисникам, які героїчно боронять Україну.

Доцент Шевчук Ліліана Едуардівна наголосила, що Революція Гідності сприяла відродженню цінностей свободи, гідності, справедливості,  переосмисленню українцями свого призначення. Гасло «Слава Україні! Героям Слава! має формувати у нас почуття поваги до Героїв України, які віддали життя за свою державу. Російська агресія проти України змусила вільний світ усвідомити сутність та мету російського режиму. Першопричинами Революції Гідності були: протест проти залежності України від росії, бажання ліквідувати корупційну систему та відкрити можливості для розвитку країни. Чимало людей усвідомлювали, що підкорення України росії могло означати фізичне знищення і геноцид українського народу, як це було в ХХ ст.

Доцент Кольбенко Андрій Володимирович зазначив, що Революція Гідності показала сучасним українцям справжню ціну їхньої свободи. Революція Гідності навчила сучасне покоління українців боротися, вона продовжила пантеон наших борців. Вона дала наснагу до боротьби наступним героям цієї війни. Революція Гідності показала нам, всьому світу, силу нашої стійкості, єдності, свободолюбності та незламності. Революція Гідності навчила нас боротися до перемоги.

З доповіддю на тему: «Революція Гідності як реалізація національної ідеї українського народу» виступив староста наукового гуртка з історії держави і права України, студент другого курсу денної форми навчання юридичного факультету Новосад Владислав Дмитрович, який звернув увагу на Революцію Гідності, яка стала реалізацією боротьби за українську національну ідею. Революція Гідності стала доказом, що українство не побороти, а Україна вільна та незалежна держава. Упродовж останніх десятиліть українські державні та громадські діячі неодноразово висловлювалися про необхідність формулювання чіткої і зрозумілої національної ідеї. Поняття «Українська ідея» репрезентує багатоманітні концептуальні проекції світоглядних, інтелектуальних, культурних, політичних та правових зрушень щодо історичного буття українства, пов’язаних із добою національного відродження, а також у розрізі епохальних трансформацій світового устрою й історичних метаморфоз України протягом середини ХІХ  – середини ХХ століть. У ході подій Революції Гідності вдалось посилити роль громадянського суспільства, яке було учасником або навіть ініціатором змін за останні роки та відстояти українську національну ідею.

З доповіддю на тему: «Анексія Криму росією (2014 р.) та російська збройна агресія проти України» виступила студентка першого курсу денної форми навчання юридичного факультету  Гострик Світлана Дмитрівна, яка зазначила про те, що Україна попри навалу в рази сильнішої армії встояла, даючи бій терористам і ворогові із росії. За ці роки із немічної, українська армія перетворилася на найсильніше військо у світі, яке може дати відсіч будь-якому агресору.

В обговоренні взяли участь науковці, аспіранти, студенти-члени наукового гуртка з історії держави та права України.

Завершуючи засідання круглого столу, виступив професор Бойко І. Й., який визначив сучасні виклики і загрози в сучасній українській історико-правовій науці. Професор Бойко І.Й. висловив щиру вдячність усім учасникам круглого столу за цікаві та актуальні виступи, за плідну дискусію та побажав усім Божого благословення, міцного здоров’я, творчого натхнення і перемоги Україні.