ВІДБУЛИСЯ ЮВІЛЕЙНІ – V – ВСЕУКРАЇНСЬКІ ЩОРІЧНІ ДЕБАТИ З АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДОЧИНСТВА ім. ЮРІЯ ПАНЕЙКА та ВІДКРИТТЯ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОГО ЦЕНТРУ КАФЕДРИ АДМІНІСТРАТИВНОГО ТА ФІНАНСОВОГО ПРАВА

22.04.2024 | 19:21

Цього року, на запрошення Голови Восьмого апеляційного адміністративного суду, ювілейні V Всеукраїнські дебати з адміністративного судочинства імені Юрія Панейка, які спільно організовує кафедра адміністративного та фінансового права Юридичного факультету ЛНУ ім. І. Франка, ELSA Lviv та Восьмий ААС, проходили саме на базі Восьмого апеляційного адміністративного суду у Львові. Це стало однією з «родзинок» цьогорічних змагань та сподіваємося, започаткує гарну традицію їх проведення у майбутньому.

Голова 8ААС Олег Заверуха, відкриваючи змагання, наголосив на важливості цієї ініціативи для студентства, адже вони мають можливість набувати цінний для них досвід та навики в умовах, максимально наближених до «процесуальних змагань» сторін у справжніх залах та перед суддівськими колегіями, до складу яких входили судді апеляційної інстанції.

Хвилиною мовчання учасники вшанували загиблих Героїв України та подякували Збройним Силам України, за можливість проводити заходи, продовжувати працювати і навчатися, навіть, в умовах повномасштабного військового вторгнення Нагадали, що все це робиться для з єдиною метою –утвердження Соборної, Суверенної, Демократичної Української Держави.

Завідувач кафедри адміністративного та фінансового права – проф. Микола Кобилецький у вступному слові, вітаючи студентство, звернув увагу на виняткове значення адміністративного судочинства в утвердженні демократичних принципів і ідеалів держав, а також розповів про історію Дебатів, постать Юрія Панейка та будівлі, у якій знаходиться Суд, який приймав учасників.

Участь у змаганнях взяли команди зі Львова, Харкова, Тернополя та Ужгорода, що підтвердило статусу всеукраїнських студентських змагань.

Гострі дискусії та баталії точилися у залах судових засідань. Дух змагальності та конкуренції підсилювався тим, що судили змагання викладачі кафедри адміністративного та фінансового права разом із суддями Восьмого ААС.

Формат змагань завжди передбачає існування певної градації між учасниками, то ж не обійшлося і без розчарувань тих, хто не отримав цьогоріч заповітної перемоги і звання найкращої команди. Але боротьба у всіх раундах змагань була надзвичайно достойна, що відзначено усіма суддями та організаторами. Ми хочемо сказати командам, що не увійшли до фіналу, що вони надзвичайно талановиті і достойно виступали на Змаганнях, тож продовжуйте наполегливо крокувати до своєї мети. Тим паче, що цього року перемогла команда «Привиди будинку правосуддя», які вже втретє беруть участь у змаганнях, а минулого року отримали «срібло» – 2 місце.

Ще однією очікуваною подією, яка збіглася з локацією та часом проведення Дебатів стало урочисте відкриття на базі Восьмого апеляційного адміністративного суду відбулося відкриття Науково-практичного центру кафедри адміністративного та фінансового права Львівського національного університету імені Івана Франка. До відкриття, кріс учасників Дебатів, долучилися Ректор ЛНУ ім. І. Франка проф. Володимир Мельник, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці ЛНУ ім. І. Франка проф. Сергій Різник.
Відкриття Центру відбулося в рамках виконання Меморандуму про партнерство та співпрацю між Восьмим апеляційним адміністративним судом та Львівським національним університетом імені Івана Франка, якй був підписаний 11 липня 2023 р.. Цим відкриттям сторони вчергове засвідчили першочергові наміри та продовження багаторічних партнерських відносин з метою того, щоб юридична наука та юридична практика, як ніде у інших сферах науки та практичної діяльності людини, бути органічно злиті для взаємної користі.

Висловлюємо щиру подяку Голові Восьмого ААС – Олегу Заверусі за гостинність, а також суддям 8ААС – Гуляку Василю Васильовичу, Ільчишин Надії Василівні, Гінді Оксані Миколаївні, Онишкевичу Тарасу Володимировичу, Кухтей Руслану Віталійовичу, Мікулі Оксані Іванівні
Суддям Дебатів від колективу кафедри адміністративного та фінансового права – Ільницькому Олегу Володимировичу, Решоті Володимиру Володимировичу, Труш Марті Ігорівні, Школику Андрію Михайловичу, Янюк Наталії Володимирівні,
Особливо хочемо відзначити надзвичайні зусилля організаторів, які курували від ELSA Lviv – Богдан Гамлюк, від Кафедри – доцентка Наталія Хлібороб та від 8ААС – помічник Голови Суду Руслан Костюк.

Завдяки спільним зусиллям ми зробили ще один істотний крок в утвердженні верховенства права та поширенні знань і умінь серед студентської молоді щодо розбудови Української Державності.