Відбулася науково-практична конференція до 20-річчя кафедри кримінального процесу і криміналістики

27.01.2020 | 13:45

24 січня 2020 року у Львівському національному університеті мені Івана Франка відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Кримінальний процес і криміналістика: виклики часу». Захід, організований з нагоди 20-річчя кафедри кримінального процесу і криміналістики, зібрав фахових юристів та науковців з провідних університетських центрів України.

З вітальним словом до працівників та гостей Університету звернувся Ректор, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник. «Мені надзвичайно приємно вітати усіх учасників такої актуальної конференції. Львівська школа криміналістики існує не лише в монографічних дослідженнях чи наукових статтях, вона, передусім, – у кадровому потенціалі, який вкрай необхідний Україні для підтримки статусу правової держави. Так, випускники нашої правничої школи,  які зараз займають високі посади та адміністративні чини, часто згадують ту атмосферу відповідальності та прихильності, яка панує на юридичному факультеті. Тому, окрім вітальних слів, щиро висловлюю ще й свою вдячність керівництву кафедри кримінального процесу і криміналістики за високопрофесійну роботу», – наголосив Володимир Петрович та побажав плідних дискусій  усім учасникам конференції.

До вітальних слів долучився проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимир Качмар. «Дуже радий, що маю можливість бути сьогодні на такому актуальному заході, присвяченому надзвичайно важливій події в житті Львівського університету. Ця науково-практична конференція має велике значення не лише тому, що аналізує сьогочасні проблеми та перспективи криміналістики, але й тому, що зберігає важливі наукові традиції, які сформувалися на базі юридичного факультету», – зауважив Володимир Качмар.

Вступне слово перед початком конференції виголосив завідувач кафедри кримінального процесу і криміналістики, професор Василь Нор. «Нещодавно ми відзначали 20-тиріччя самостійності кафедри кримінального процесу і криміналістики. Своєю робою кафедра об’єднала два важливі напрями: кримінальне судочинство і криміналістику як науку, яка визначає можливості протидії злочинності. Сьогоднішня конференція має за мету детальніше вивчити сучасні виклики, які стоять перед кримінальним процесом. А висновки із досліджень учасників заходу допоможуть нам удосконалити ключові аспекти нашої роботи», – підкреслив Василь Нор і детально презентував активну діяльність і вагомі здобутки кафедри кримінального процесу й криміналістики ЛНУ ім. Івана Франка.

Після офіційного відкриття учасники конференції представили ґрунтовні наукові доповіді, присвячені найактуальнішим питанням сучасної криміналістики. Зокрема, обговорювали методики судового розгляду кримінальних справ, структурні елементи обвинувачення у кримінальному провадженні України, функції прокурора на досудовому розслідуванні та багато інших актуальних тем. Також у своїх доповідях учасники конференції торкнулися питання кримінального провадження щодо народних депутатів, особливостей допиту свідків, окремих аспектів правового регулювання затримання уповноваженого службовою особою тощо. Окрім того, під час роботи наукового форуму фахівці розширили кордони своїх досліджень, вдавшись до аналізу певних практик кримінального процесу, властивих Сполученим Штатам Америки.

Загалом програмою конференції передбачено понад 30 доповідей, які у сукупності складають широкомасштабну картину викликів та перспектив кримінального процесу в Україні.

За матеріалами прес-центру ЛНУ