Відбулась зустріч із суддями Верховного Суду

13.12.2017 | 02:05

У Львівському національному університету імені Івана Франка відбулася зустріч студентів, викладачів та активної громади міста із новообраними суддями Верховного Суду. Захід відбувся в рамках реалізації проекту «Дякую, Alma Mater! Чесний суд, корінням із студентства». У рамках даного заходу судді Верховного суду проводять серію зустрічей-дискусій у вищих навчальних закладах, випускниками яких вони є. ЛНУ ім. Івана Франка став третім навчальним закладом, який перейняв естафету всеукраїнських зустрічей на тему «Верховний Суд – нова філософія судової влади».

За результатами першого в історії України відкритого конкурсу до Верховного Суду 11 випускників Львівського університету увійшли до складу найвищого органу судової влади України. Зокрема, у зустрічі взяли участь Наталія Антонюк та Володимир Король (судді касаційного кримінального суду у складі ВС), Дмитро Гудима (суддя касаційного цивільного суду у складі ВС), Володимир Кравчук та Олександр Стародуб (судді Касаційного адміністративного суду у складі ВС).

Звертаючись з вітальним словом до учасників заходу Ректор Львівського університету, професор Володимир Мельник відзначив важливість судової реформи і наголосив, що Університет готовий і надалі долучатися до найважливіших процесів, які відбуваються в Україні і додав, що основною цінністю, яку зараз потрібно імплементувати в усі сфери життя нашої країни є верховенство права і закону.

«Жодна реформа не матиме успіху, якщо принцип верховенства права не буде наріжним каменем нашого суспільства. А тому від імені академічної спільноти Університету вітаю новопризначених суддів Верховного Суду, які, я переконаний, докладатимуть усіх зусиль задля утвердження України як правової держави. Пам’ятайте, що Університет завжди готовий вас підтримати», – додав Володимир Петрович, звертаючись до суддів.

Зокрема, відзначаючи важливість таких заходів, Володимир Мельник наголосив: «Ці розмови необхідні нам для того, щоб ми, як академічна спільнота, реалізували наше право, нашу відповідальність і перед колегами, які стали суддями ВС, і перед Верховним судом загалом. Я думаю, що серед інших чинників їхньої успішної діяльності є наша підтримка та довіра. Довіра до суду будується передусім через персоналії, зокрема наших колег: як вони діють, професійно і відповідально працюють, а також через відкритість до спілкування з професійною та іншою громадськістю країни».

Декан юридичного факультету, професор Володимир Бурдін зауважив, що науковці факультету доклали великих зусиль до реформування судової системи України: «11 випускників Львівського університету перемогли у конкурсі і зайняли посади суддів Верховного Суду. І це свідчить про те, що Львівська правнича школа є унікальним правовим явищем у науці, освіті та судово-правоохоронній системі. Вона має свої цінності і традиції, які однозначно потрібно поважати і берегти».

Також декан зазначив, що саме те, що теоретичне навчання на факультеті тісно та нерозривно поєднане зі здобуттям практичних навиків дозволило викладачам та випускникам Університету успішно подолати усі випробування та перемогти у конкурсі.

Завідувач кафедри кримінального процесу і криміналістики Львівського національного університету імені Івана Франка, багаторічний декан юридичного факультету, професор Василь Нор оцінив позитивно те, що реформа повернула Верховному Суду ті повноваження, які він. повинен мати за своєю конституативною ознакою та згадав, що невипадково датою початку роботи найвищого судового органу нашої держави є 15 грудня. Адже, якщо звернутись до нашої історії, то саме 15 грудня був створений Генеральний суд УНР, який відіграв велику роль в розбудові судової системи та в охороні прав і законних інтересів громадян.

Звертаючись до суддів Василь Тимофійович зазначив: «Це велика честь для мене та величезне задоволення бачити своїх випускників суддями Верховного Суду. Я брав участь у різних реформах, але лише ця дає можливість надіятися на повернення довіри до суду. Вітаю вас, ваші честі, дорогі мої учні! Бажаю вам плідної праці, а ми – завжди підтримаємо і допоможемо!» Та на завершення пригадав вислів відомого англійського судового діяча про те, що рівень цивілізованості держави вимірюється не достатком, а рівнем довіри до правосуддя.

Під час спілкування зі студентами, викладачами та громадськістю міста новопризначені судді Верховного Суду поділилися досвідом проходження конкурсу на посади суддів, а також розповіли про основні завдання своєї роботи і значення, яке має навчання у Львівському університеті.

Окремо судді наголосили на високому рівні організації конкурсу і складнощах деяких завдань. Втім, уже тепер судді висловлюють сподівання на активну і плідну працю, спрямовану на домінування принципу верховенства права в українському суспільстві.

«Я хотів працювати у ВС в умовах нового законодавства та з новими людьми. Я мало з ким був знайомий до того як відбувся конкурс, але зараз маю великі надії на нашу спільну справу з суддями з числа науковців. Я думаю, що це буде одним з чинників, що вплине на нову філософію суду, ефективність правосуддя та довіру суспільства », – зазначив суддя Верховного Суду Олександр Стародуб.

Ще один новопризначений суддя Дмитро Гудима, який посів перше місце у рейтингу переможців конкурсу, під час діалогу розповів, що саме навчання і праця у Львівському університеті дозволи йому настільки успішно подолати усі випробування. За його словами, навчання на юридичному факультеті дає усі необхідні навики для роботи на найвищих посадах, а без знання теорії студент не може виявити проблеми практики.

Інші судді Верховного Суду також відзначили велику роль Університету у здобутті фахових навик та розповіли про важливість покладеної на них місії.

Наталія Антонюк: «Основа юридичної науки формується у базових навчальних закладах. І саме таким є Львівський національний університет імені Івана Франка. Я щаслива, що закінчила саме цей навчальний заклад, і що можу представляти Львівську правничу школу та докладатиму всіх зусиль для того, щоб наука і практика йшли разом, а правничі школи співпрацювали з Верховним Судом, що є надзвичайно важливим у прийнятті рішень».

Володимир Миколайович Кравчук в продовження зустрічі провів паралель між двома датами з різницею в декілька років. Мова йшла про 30 листопада 2017, коли відбувся перший пленум ВС, який по суті став початком роботи, адже вирішували доленосні питання для ВС, а цього ж дня, тільки 4 роки назад, був найбільший наступ на права людини – розгін Євромайдану. Цей день став каталізатором змін, з цього почалася Революція Гідності, а її продовженням є оновлений Верховний Суд. Аналізуючи важливість питання чому люди виходили на Євромайдан новообраний суддя припустив, що це було протестом проти того, що відбувається з нами, протестом, який відбувається внутрішньо в кожному з нас та перетворюється в різну мотивацію як і дає різні відповіді. Кожен так само напевно запитував себе, коли вирішив йти на конкурс – навіщо я потрібний Верховному Суду? Адже цю ситуацію можна порівняти з тим, що тебе закликають в команду на човен і перше, що ти починаєш з’ясовувати – чи мені туди потрібно? куди він буде пливти?. «І сьогодні я чітко для себе цю відповідь розумію, тобто для чого я йду у ВС і куди буде пливти цей корабель»-зазначив Володимир Кравчук.

«Для мене місія, яка випала на нашу долю сповнена символікою – це продовження боротьби українського народу на правовій ниві і просування та захист України на шляху до правової держави. Без ВС держава не відбудеться як правова. І це той майдан, той шлях, яким ми маємо пройти та я впевнений, що ми здатні подолати ті виклики, які ставить перед нами історія» – підсумував Володимир Миколайович.
Університетові суддя побажав залишатися «хранителем споконвічної мудрості, з якого завжди можна черпати натхнення».

Ще один випускник Університету, суддя Верховного Суду Володимир Король підкреслив, що справжній конкурс у нинішніх суддів розпочався з вибору вищого навчального закладу, адже саме він дав основу правникам, яка допомогла успішно пройти випробування.

«Не втрачайте надаремно часу, використовуйте усі можливості, які вам дає цей надзвичайно авторитетний вищий навчальний заклад», – порадив Володимир Король, звертаючись до студентів Університету.

Також нові судді Верховного суду розповіли про виклики, які перед ними стоять, принципи функціонування правової системи і цілі, яких планують досягти творці реформи суду. Вони наголосили, що основними векторами філософії ВСУ є справедливість, компетентність, непідкупність й відкритість для людей. За словами суддів, ключові принципи нового Верховного Суду – європейська якість рішень, ефективність, сталість та єдність практики, внутрішня та зовнішня комунікація, а також запобігання корупції.

Підводячи підсумки Володимир Миколайович Бурдін зауважив, що справді діяльність кожної команди можна порівняти з екіпажем на кораблі, і головне щоб на корабель ВС громадськість не дала прикріпити наліпку «Титанік» та побажав новообраним суддям тихого та спокійного плавання.

Ректор Львівського університету, професор Володимир Мельник на завершення зустрічі наголосив на унікальності таких зустрічей без аналогів в нашій державі. Тобто, коли новообрані судді відкрито, щиро не просто дають відповіді на питання, а філософствують, висловлюючи суб’єктивну точку зору на основі знання закону та розуміння своєї відповідальності, а це теж символ того доброго, що є в Університеті та між людьми і закладає підвалини формування та розвитку нових традицій.

За метаріалами Зеновії Суховерської