Відбулась зустріч із директором Державного бюро розслідувань – Романом Трубою

29.10.2019 | 08:59

25 жовтня 2019 року Львівський національний університет імені Івана Франка відвідав директор Державного бюро розслідувань Роман Труба. Під час перебування в Університеті директор ДБР зустрівся з Ректором ЛНУ ім. Івана Франка, членом-кореспондентом НАН України, професором Володимиром Мельником, студентами та викладачами.

Під час діалогу Володимира Мельника та Романа Труби йшлося про труднощі на шляху становлення нового правоохоронного органу в Україні та допомогу, яку надавали працівники Університету у процесі його створення. Зокрема, Роман Труба наголосив, що саме висококваліфікована допомога фахівців юридичного факультету дозволила ДБР за короткий час свого функціонування стати дієвим правоохоронним органом.

«Я щиро вдячний, що науковці Університету активно долучилися до створення нового правоохоронного органу. Ви завжди були, є і, переконаний, будете нашою надійною опорою», – наголосив директор ДБР.

Відтак Володимир Мельник і Роман Труба підписали Меморандум про співпрацю між Львівським національним університетом імені Івана Франка та Державним бюро розслідувань. Метою підписаного документу є консолідація зусиль у створенні належних умов для розвитку юридичної освіти та професійної підготовки, застосуванні національного законодавства та імплементації міжнародного права у сфері освіти і професійної підготовки, а також інформаційно-аналітичному забезпеченні правоохоронної та освітньої діяльності.

Після підписання меморандуму у Дзеркальній залі Університету відбулася зустріч студентів та викладачів юридичного факультету з Романом Трубою та Директором Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові, Віталієм Стецем.

Розпочав зустріч вітальним словом Ректор Львівського університету Володимир Мельник. «Свобода та демократія є там і тоді, де панує верховенство Закону. Державне бюро розслідувань – це той орган, який формується «з нуля», як будинок. І ми не просто чогось очікуємо від ДБР, а підтримуємо його діяльність, адже бюро працює на українську людину, на українське суспільство та державу. І, очевидно, що там, де буде верховенство права, там буде й європейський вибір», – наголосив Володимир Мельник.

Декан юридичного факультету, професор Володимир Бурдін наголосив на тому, що запрошені гості – випускники Львівського національного університету імені Івана Франка, а сама зустріч є унікальною. «Я завжди виокремлюю тих випускників, які сьогодні представляють Львівську правничу школу на найвищих щаблях. Незважаючи на те, що в ДБР вже пройшов конкурс на заміщення посад слідчих, цілком природно, що в умовах розвитку законодавства, бюро потребуватиме підвищення кваліфікації своїх працівників.   Тож, юридичний факультет готовий надати таку організаційну, методичну та наукову допомогу», – зазначив Володимир Бурдін.

Під час свого виступу Роман Труба ознайомив присутніх з діяльністю ДБР, презентувавши структуру правоохоронного органу та пояснивши його основну мету. «Ми чітко окреслюємо місію Державного бюро розслідувань: це притягнення винних до відповідальності, незважаючи на їхні посади, зв’язки та ресурси. Саме ці слова ми пропускаємо через кожну нашу дію. За всіма злочинами стоять люди, у яких є мета – уникнути покарання. А мета ДБР – цього не допустити», – пояснив Роман Труба.

Для того, щоб проілюструвати роботу ДБР конкретними прикладами, очільник бюро навів найгостріші, на його бачення, кримінальні порушення та розповів про перебіг їхнього розслідування. Мову вели як про ДТП та корупційну діяльність у митних, правоохоронних органах та фінансових структурах, так і про закупівлю неякісного обладнання для потреб Української армії.

Зокрема, Роман Труба проінформував про важливий аспект – міжнародну правоохоронну діяльність в контексті співпраці зі спецслужбами Польщі та органами Великої Британії в рамках операції з викриття найбільшого контрабандного каналу тютюнових виробів.

Особливу увагу правоохоронець закцентував на співпраці зі студентами Університету, які, завдяки підписаному меморандуму, матимуть змогу проходити стажування у Державному бюро розслідувань з метою отримання професійного досвіду та потенційного працевлаштування.

«Якщо ви сміливий, якщо у вас є мрія, приєднуйтеся до нашої команди. Натомість ми будемо пропонувати вам цікаву роботу, професійне зростання та належний рівень заробітної плати. Всі мрії здійснюються, якщо вони стають планами і підкріплені професійним досвідом», – звернувся до студентів Роман Труба.

Детальніше про переваги і труднощі роботи у правоохоронних органах розповів в. о. директора Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові, Віталій Стець. Він окреслив територіальну структуру ДБР та за допомогою фотоілюстрацій поглибив розуміння специфіки діяльності слідчих та криміналістів бюро.

На завершення зустрічі усі охочі мали змогу поспілкуватися із гостями у форматі питання-відповідь, таким чином дізнатися детальніше про роботу Державного бюро розслідувань та умови й можливості співпраці.

Опісля зустрічі гості відвідали Музей історії Університету, де Роман Труба залишив свій відгук у книзі Почесних відвідувачів. Очільник ДБР висловив подяку і шану Університету за його працю і бажання робити країну кращою та побажав нових перемог та успіхів своїй Alma-mater.

За матеріалами прес-центру ЛНУ