Відбулась онлайн зустріч судді Великої Палати Верховного Суду зі студентами першого курсу юридичного факультету

22.12.2020 | 17:46

17 грудня 2020 року суддя Великої Палати Верховного Суду, доцент кафедри теорії та філософії права Дмитро Гудима зустрівся зі студентами першого курсу юридичного факультету.

Зустріч була побудована у формі діалогу, присвяченому важливим теоретичним і практичним питанням функціонування судової влади в України.

Дмитро Анатолійович розповів про його шлях до посади судді Верховного Суду, про те, як цей суд був сформований, з яких структурно-функціональних підрозділів складається, та як працює його Велика Палата.

Відповідаючи на питання студентів про те, якими якостями повинен володіти суддя, доповідач охарактеризував життєвий досвід, який має бути для того, щоби відчути можливість вирішувати людські конфлікти, розповів про значення фахової підготовки, наполегливості, рішучості, вміння переконувати та про цінність комунікативних навичок у суддівській роботі.

Зацікавили студентів і випробування для кандидатів на зайняття посади судді Верховного Суду. Дмитро Гудима повідомив деталі проведення відповідного конкурсу, розповів про те, як потрібно готуватися до кваліфікаційного іспиту, як цей іспит відбувався, про психологічні тестування, а також про співбесіди у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України та у Вищій раді правосуддя.

Не оминули присутні увагою і складні життєві ситуції, за яких судове рішення може бути формально законним, але несправедливим, або навпаки. Доповідач наголосив на важливості внутрішнього переконання судді для оцінки конкретної ситуації, а також на значимості заслуховування сторін під час судового засідання для формування такого переконання.

Цікавило студентів також і питання про наявність переваг англо-саксонської правової системи щодо романо-германської. Дмитро Гудима зазначив, що вже тривалий час відбувається уподібнення, конвергенція зазначених правових систем, а також звернув увагу на те, як судовий прецедент проник у континентальну правову систему, і яка роль практики Європейського суду з прав людини у поширення прецеденту-тлумачення.

На завершення доповідач поділився досвідом його закордонних поїздок з метою пізнання того, як живуть люди у різних куточках Землі. Зокрема розповів про перебування в Індонезії, її релігійне, мовне й інше культурне різноманітття та особливості позаюридичного, недержавного регулювання відносин на окремих островах цієї країни.