Відбулась Міжнародна наукова конференція «Видатні випускники юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка та їхня роль в історії українського державотворення»

24.03.2023 | 09:48

За ініціативи кафедри історії держави, права та політико-правових учень 24.03.2023 р. проведено Міжнародну наукову конференцію на тему: «Видатні випускники юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка та їхня роль в історії українського державотворення».

Співорганізаторами конференції були юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка (Україна), Інститут правових наук Жешувського університету (Польща) та факультет права, канонічного права та адміністрації Люблінського католицького університету імені Яна Павла II (Польща).

Завідувач кафедри Історії держави права та політико-правових учень професор Ігор Бойко відзначив: «На сьогодні маємо найважче випробування в історії незалежної України, але попри всі труднощі, ми, Українці, гідно пройшли ці випробування, спільними зусиллями та наполегливою працею вистояли та непохитно стоїмо перед навалою російської агресії, наближаючи нашу Перемогу. Зараз ми усі єдині як ніколи, об’єднані у своїх мріях, думках та вчинках. Всі ми прагнемо Перемоги й кожен день виборюємо своє бажання жити у вільній, безпечній та успішній державі. Саме таку Україну кожен з нас хоче бачити, і саме такою вона буде завдяки нашим спільним зусиллям. Сьогодні важливо продовжувати тримати оборону й демонструвати волю перемогти ворога, об’єднуючи зусилля на всіх рівнях, підтримувати одне одного, долати разом усі випробування, які випали на нашу долю, пам’ятати, що сила духу, свідомий патріотизм, оптимізм та здатність знаходити спільну мову, роблять українську націю сильною та незламною. Ми низько схиляємо голови перед подвигом наших патріотів і висловлюємо їм щиру вдячність за те, що вони відстоюють суверенітет і незалежність нашої держави. Дякуємо кожному захиснику та захисниці, що ми продовжуємо жити на своїй землі, в Україні. Вічна пам’ять та Слава Героям, які загинули за незалежність та свободу України!

Сьогоднішня Міжнародна конференція є також важливим кроком до Перемоги над ворогом. Її метою є вшанування пам’яті видатних випускників юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка та визначення їхньої ролі в історії українського державотворення.  Життєвий і творчий шлях, професійна та державотворча діяльність видатних випускників юридичного факультету Львівського університету, їх високого рівня свідомий патріотизм, загострене почуття справедливості, відповідальності за долю рідного народу є зразком, своєрідним еталоном для сучасного покоління українців, особливо для студентів нашого та інших юридичних факультетів університетів  України».

У вітальному слові голови конференції професор Володимир Бурдін (декан юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка), професор Анджей Герберт (декан факультету права, канонічного права та адміністрації Люблінського католицького університету імені Яна Павла II) та професор Рената Сьвіргонь-Скок (директор Інститут правових наук Жешувського університету) наголосили на важливості вшанування пам’яті видатних випускників юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка та визначення їхньої ролі в історії українського державотворення.

Привітав учасників конференції професор Володимир Качмар (проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Львівського національного університету імені Івана Франка). Висловив щиру вдячність учасникам, які беруть участь у Міжнародній конференції, а також висловив переконання, що виголошені доповіді будуть цікавими, а кожен з учасників конференції отримає значне оновлення і збагачення знаннями про юридичний факультет Львівського університету та його випускників.

У роботі конференції взяли участь: науковці України (Львів, Київ, Одеса) та Польщі (Люблін, Жешув); викладачі університетів (Львівський національний університет імені Івана Франка, Жешувський університет, Люблінського католицького університету імені Яна Павла ІІ, Національний університет біоресурсів та природокористування України, Український державний університет імені Михайла Драгоманова, Національний університет «Одеська юридична академія», Національний університет «Львівська політехніка»); наукові співробітники краєзнавчих музеїв (Бережанський краєзнавчий музей),  національних бібліотек України (Львівська національна наукова бібліотека України ім. В. Стефаника НАН України), практичні працівники (судді та прокурори) та здобувачі вищої освіти за освітньою програмою «Право» юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка.

Заслухали 37 доповідей (Детальніше тут: програма міжнародної конференції “Видатні випускники юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка”). Рекомендували на  юридичному факультеті Львівському національному університету імені Івана Франка відкрити Музей історії юридичного факультету, щоб належним чином вшанувати їхню пам’ять та внесок в українське державотворення.

 

Фотогалерея: