Відбулась конференція з нагоди 10-річчя вступу в дію Кримінального процесуального кодексу України

23.11.2022 | 09:09

18 листопада 2022 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція з нагоди 10-річчя вступу в дію Кримінального процесуального кодексу України «Кримінальний процесуальний кодекс України: десятиліття реалізації і проблеми сьогодення», організована кафедрою кримінального процесу і криміналістики.  У роботі конференції взяли участь знані вітчизняні науковці в галузі кримінального процесу, представники суддівського корпусу, органів прокуратури та адвокатської спільноти. Захід відбувся у дистанційному форматі.

До присутніх звернувся проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Сергій Різник, зазначивши, що тема конференції є надзвичайно широкою. «Десятиріччя вступу у дії Кримінального процесуального кодексу – це дата, яка дає підставу для того, аби робити вагомі висновки, аналізувати ефективність, враховуючи проблеми сьогодення. Кримінальний процесуальний кодекс України діяв у складних умовах і функціонує достатньо ефективно тепер, в період повномасштабної війни. Я переконаний, що він служитиме на благо утвердження верховенства права й після нашої перемоги», – підкреслив Сергій Різник і висловив вдячність кафедрі кримінального процесу і криміналістики юридичного факультету за організацію важливого заходу.

Учасників конференції привітав заступник декана юридичного факультету Андрій Павлишин. «В цей складний час юридична наука не стоїть на місці: до Кримінального процесуального кодексу України постійно вносять зміни. Надзвичайно багато залежить від людей, які тлумачать Закон, виконують його і передають знання іншим. Наше завдання – навчити нове поління фахівців застосовувати положення кодексу таким чином, щоб не нашкодити ні учасникам процесу, ні державі. Я вітаю усіх, хто доєднався до конференції і бажаю плідної та цікавої праці», – акцентував Андрій Павлишин.

Модератор конференції, завідувач кафедри кримінального процесу і криміналістики Василь Нор також привітав учасників заходу та зауважив, що до події долучилися як теоретики, так і практики права. «Радий бачити сьогодні, в цей складний для держави та усіх її інституцій час, багатьох колег, з якими ми вже давно плідно співпрацюємо. Вірю, що всі ми з честю витримаємо ті випробування, які приготував для нас час, та гідно виконуватимемо наш обов’язок на своїй ділянці роботи, так як це роблять наші воїни. Будемо сподіватися, що правда і справедливість переможуть!» – підсумував Василь Нор.

Під час конференції учасники обговорили суть кримінального процесу України, його завдання, систему, категорії, доктрину, торкнулися питання джерел кримінального процесуального права, засад кримінального провадження, зокрема, нормативних і прикладних аспектів.

Також науковці і практики обговорили проблеми удосконалення процесуального статусу суб’єктів кримінального провадження, заходи забезпечення кримінального провадження, забезпечення ефективності виконання судових рішень у кримінальному провадженні, особливості співробітництва з Міжнародним кримінальним судом.

Також серед напрямків роботи конференції були передбачені дискусії стосовно доказів і доказування, досудового розслідування, провадження з оскарження й перевірки судових рішень, особливостей досудового розслідування та судового розгляду в умовах воєнного стану, міжнародного співробітництва у кримінальному провадженні та багато іншого.

З науковими доповідями виступали та брали участь в обговоренні академік НАПрН України Нор В.Т., члени-кореспонденти НАПрН України Капліна О.В. та Шумило М.Є., професори Бобечко Н.Р., Вапнярчук В.В., Гловюк І.В., Дроздов О.М., Когутич І.І., Назаров В.В., Попелюшко В.О.,  Шибіко В.П., Юрчишин В.М., доценти Багрій М.В., Бойко В.П., Калужна О.М., Крикунов О.В., Туманянц А.Р., Черниченко І.В., асистенти Конюшин Ю.І., Піх Ю.Т., Шуневич К.А., викладач Радик Ю.М., судді Верховного Суду Лобойко Л.М. та Яновська О.Г., суддя місцевого суду Маркєлова В.М., адвокат Маленко О.В., прокурорські працівники Борейко Г.Д. та Горідько М.В.

За результатами роботи конференції учасники підвели підсумки десятилітньої реалізації норм КПК України, напрацювали рекомендації щодо удосконалення кримінально-процесуального регулювання та спрямування правозастосовної діяльності.

Світлини: Олега Вівчарика