Відбудеться круглий стіл: «Депортація українців у 1944-1951 рр.: історичні, юридичні та міжнародні аспекти» (16 листопада 2023 р.)

30.10.2023 | 23:09

Оголошення

16 листопада 2023 р. о 14.00 в Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбудеться

круглий стіл на тему:

«Депортація українців у 1944-1951 рр.: історичні, юридичні та міжнародні аспекти»

Ініціатори круглого столу – кафедра історії держави, права та політико-правових учень і кафедра інтелектуальної власності, інформаційного та корпоративного права юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка.

Метою круглого столу є: аналіз причин та наслідків депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 рр., правова оцінка злочинів тоталітарного комуністичного режиму, визначення їх історичних, юридичних та міжнародних аспектів та вшанування пам’яті жертв примусової депортації з українських земель.

ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ ПРОПОНУЮТЬСЯ ПРОБЛЕМИ:

1. Правова оцінка депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944—1951 рр.

2. Переселення українців в результаті польсько-радянського обміну ділянками територій 1951 р.

3. Далекосхідні поселення українців. «Зелений клин».

4. Операція «Захід» — каральна акція уряду СРСР проти УПА, примусова наймасовіша депортація населення Західної України (за винятком Закарпаття) до віддалених районів Сибіру та Казахстану, проведена 21 жовтня 1947 р.

5. Презентація книги О. Яворської «Без коріння». Книга «Без коріння» про трагічну долю українців-переселенців унаслідок обміну прикордонними ділянками державних територій СРСР і Польщі 1951 р. Близько 32 тисяч українців Нижньо-Устрицького, Хирівського та Стрілківського районів Дрогобицької області було виселено з рідної вітцівщини в південні області України. Серед них і героїня повісті Мариньця Ясеновська зі своїми трьома дітьми. Про нелегку переселенську долю, митарства людей, що їх примусово вирвали з рідної землі, про сенс людського буття, віру і терпіння, любов і розраду, про життя роду Ясеновських.

До участі в круглому столі запрошуються науковці, аспіранти, студенти та представники органів державної влади, освітніх і громадських організацій.

З програмою круглого столу можна ознайомитися за покликанням.