В університеті відбувся круглий стіл на тему “Біобанки та медичні дослідження: правовий та етичний аспекти”

16.10.2018 | 20:21

11 жовтня 2018 року о 13:30 у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся Порівняльно-правовий круглий стіл на тему “Біобанки та медичні дослідження: правовий та етичний аспекти” організований в рамках 9-го етапу Курсу паралельного вивчення німецького права Юридичним факультетом за підтримки Німецького фонду міжнародного правового співробітництва спільно з кафедрами цивільного права та процесу ЛНУ імені Івана Франка і цивільного та медичного права Мюнхенського університету імені Людвіга Максиміліана.

Засідання круглого столу відкрила заступник декана Юридичного факультету імені Івана Франка, доцент Мочульська Марта Євгенівна, наголосивши на актуальності тематики та необхідності дослідження питань правового регулювання створення та використання біобанків та встановлення правових та етичних рамок проведення досліджень за участю людей.

Модерувала засідання Координатор Центру німецького права при Юридичному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка, Квіт Наталія Михайлівна, яка була ініціатором та організатором даного заходу.

Із доповідями виступили:

  • проф. Андреас Шпікгофф – Завідувач кафедри цивільного та медичного права, Інституту міжнародного права, Науково-дослідного центру медичного права Мюнхенського університету імені Людвіга Максиміліана (Німеччина)  «Правові межі проведення медичних досліджень у Європейському Союзі: лікарські засоби та медичні вироби»
  • о. д-р Ігор Бойко – Ректор Львівської Духовної Семінарії Святого Духа УГКЦ, директор Школи біоетики УКУ, член-кореспондент Папської Академії «ProVita» «Етичний вимір медичних досліджень: використання стовбурових клітин, ембріонів та створення й використання біобанків»

  • Вадим Кінаш – Генеральний директор Українського Банку Стовбурових Клітин (м.Львів) «Практичні проблеми створення та менеджменту банків стовбурових клітин в реаліях чинного українського законодавства»

  • доц. Наталія Квіт – доцент кафедри цивільного права та процесу Львівського національного університету імені Івана Франка. «Біобанки та медичні дослідження в Україні: проблеми правового регулювання» (доповідала німецькою мовою).

 Було проведено порівняльний аналіз законодавства Німеччини та України у сфері створення та використання біобанків, обговорено юридичні та етичні проблеми медичних досліджень за участю людей, використання стовбурових клітин, не імплантованих ембріонів. Тематика круглого столу викликала значне зацікавлення не лише у науковців та практиків, але й у студентства. В заході зокрема взяли активну участь члени кафедри цивільного права та процесу та адміністрація факультету, а також учасники Курсу паралельного вивчення німецького права. В ході дискусій були підняті питання щодо патентоздатності ліків, виготовлених із людських біологічних матеріалів, заборони клонування, охорони персональних даних у сфері біомедицини та багато інших цікавих етичних та правових проблем, які потребують подальшого дослідження та можуть стати предметом обговорення на майбутніх семінарах та круглих столах.