В Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся круглий стіл на тему: «Депортація українців у 1944-1951 рр.: історичні, юридичні та міжнародні аспекти”

18.11.2023 | 12:43

16 листопада 2023 р. о 14.00 в Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся

круглий стіл на тему:

«Депортація українців у 1944-1951 рр.: історичні, юридичні та міжнародні аспекти»

У вітальному слові декан юридичного факультету проф. Володимир Миколайович Бурдін наголосив на важливості таких ініціатив та значущості не тільки наукового, а й літературного осмислення проблеми депортації українців у середині ХХ ст.

Книга проф. Олександри Степанівни Яворської «Без коріння», відзначила Баран Зоя Анатоліївна завідувачка кафедрою світової історії модерного часу історичного факультету є не тільки вдалим художнім осмисленням досвіду українців-переселенців після Другої світової війни, а й такою, що відповідає історичним реаліям описаного періоду.

Учасники круглого столу обговорили питання правової оцінки депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944—1951 рр., відповідальності за злочин депортації переселення українців в результаті польсько-радянського обміну ділянками територій 1951 р. тощо.

Авторка поділилась своїми думками щодо важливості збереження історичної пам’яті народу для виховання наступних поколінь, а присутні по новому змогли оцінити трагічну долю українців-переселенців унаслідок обміну прикордонними ділянками державних територій СРСР і Польщі, нелегку переселенську долю, митарства людей, що їх примусово вирвали з рідної землі, про сенс людського буття, віру і терпіння, любов і розраду, про життя роду Ясеновських, яких серед інших 32 тисяч українців Нижньо-Устрицького, Хирівського та Стрілківського районів Дрогобицької області було виселено з рідної вітцівщини в південні області України

З програмою круглого столу можна ознайомитися за покликанням.