У Львівському університеті відбулися IV Всеукраїнські дебати з адміністративного судочинства імені Юрія Панейка

30.03.2023 | 21:30

Незважаючи на усю складність сьогоднішніх умов, 30 березня 2023 року у Львівського національного університету імені Івана Франка успішно відбулися традиційні щорічні уже IV (!) Всеукраїнські дебати з адміністративного судочинства імені Юрія Панейка.
Організували захід кафедра адміністративного та фінансового права юридичного факультету Львівського університету спільно з Європейською асоціацією студентів права ELSA Ukraine та ELSA Lviv і Восьмим апеляційним адміністративним судом за сприяння Голови цього Суду Олега Заверухи.
Всупереч безпековим викликам, Захід відбувався в режимі «оффлайн» за особистої участі учасників 8 команд студентів-правників із різних куточків України – Львова, Тернополя, Києва, Харкова та Ужгорода. Суддями змагань були чинні українські судді Восьмого апеляційного адміністративного суду та науковці Львівського університету.
Відкриття Дебатів відбулося у Дзеркальному залі Університету з вітального слова проректора із науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Сергія Різника, декана юридичного факультету Львівського університету Володимира Бурдіна, голови Восьмого апеляційного адміністративного суду Олега Заверухи, завідувача кафедри адміністративного та фінансового права юридичного факультету Львівського університету Миколи Кобилецького. Кожен з них наголосив на важливості таких навчальних заходів не лише для зростання і популяризації професійних знань серед студентів, але й на те, що це дозволяє вибудувати нові особистісні зв’язки між студентами.

У форматі відеозв’язку до усіх присутніх звернувся суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Володимир Бевзенко, який зараз перебуває у лавах Збройних Сил України.
Студенти щиро подякувати усім захисникам та захисницям в особі Володимира Бевзенка, за те, що навіть в таких умовах, саме завдяки їхній самопожертві мають можливість продовжувати навчатися, зустрічатися і розвиватися у незалежній та демократичній державі.
Та все ж, «ключовим» були відбіркові, півфінальні та фінальний раунд змагань-дебатів серед студентських команд. Кожна з колегій відзначала надзвичайно високий рівень знань, вмінь та креативності команд у вирішенні та презентації правових позицій по фабулах. Участь у дебатах взяли дві команди юридичного факультету Львівського університету, команда студентів-правників з Київського університету імені Бориса Грінченка, дві команди Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, команда студентів із Національного університету «Львівська політехніка», Західноукраїнського національного університету та Ужгородського національного університету.

Однак, формат Дебатів все ж передбачав визначення сильніших. За результатами оцінювання суддів, ІІІ місце здобула команда студентів «Jus Cogens» Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (м. Харків), ІІ місце виборола команда «Привиди будинку правосуддя» Національного університету «Львівська політехніка» (м. Львів), а переможцем IV Всеукраїнських дебатів з адміністративного судочинства імені Юрія Панейка стала команда студентів «Dominus Litis» Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (м. Харків). Також відзнаку «Найкращий оратор» здобув учасник команди «Dominus Litis» Ярослав Морозов.
Та щиро впевнені, що переможених у цей день в Дебатах не було, бо загальна атмосфера конструктивності, знань, позитиву і особистого спілкування та нових знайомств наповнювала сьогодні стіни Юридичного факультету Франкового університету та кожного учасника Дебатів. Навіть коротка повітряна тривога, що змусила тимчасово перенести продовження змагань у бомбосховище істотно не вплинула а ні на проведення Дебатів, а ні загальний настрій кожного! Бо Перемога за кожним із нас та усією Україною!!!