У Львівському університеті відбулося відкриття Першого Всеукраїнського форуму судових експертів

14.06.2021 | 16:31

11 червня 2021 року у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося урочисте відкриття Першого Всеукраїнського форуму судових експертів, до якого долучилися представники Міністерства юстиції України, судово-експертної діяльності, правоохоронної та судової системи, виконавчої та законодавчої гілок влади, народні депутати України, представники академічної спільноти та юристи-практики. Захід було організовано Львівським науково-дослідним інститутом судових експертиз за сприяння Львівської обласної державної адміністрації. Модератором заходу була директорка Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз  Оксана Куманська-Нор.

Відкриття заходу відбулося за участі  Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова. Звертаючись до учасників Форуму, він наголосив на важливості проведення подібних заходів та обговорення проблем реформування судової системи. «Радий вітати усіх на першому, але, надіюся, не крайньому Форумі судових експертів. Одне з важливих питань, які стоять перед Україною, – це судова реформа, і питання проведення судових експертиз є невід’ємною частиною цього процесу. Я вважаю, що це дуже добре, коли є такі майданчики, на яких можна обговорити і проблеми, і перспективи, і шляхи виходу з непростих ситуацій, які іноді виникають у цьому напрямку», – зазначив Дмитро Олександрович, звернувши увагу на проблемні аспекти судової реформи, у тому числі на проблему фінансування та законодавчого забезпечення діяльності судових експертів.

«Сьогодні для України судова реформа є однією із ключових, тому що від неї залежить дуже багато: і успіх нашої держави всередині, і сприйняття нашої країни назовні. Сьогодні в Україну не приходить велика кількість інвестицій не тому, що в нас іде війна, не тому, що в нас такі сусіди, не тому, що частина нашої території окупована, не тому, що в нас настільки великі податки порівняно з іншими європейськими країнами, не тому, що в нас не завжди краще законодавство, а тому, що бізнес не може бути впевнений у тому, що його інтереси будуть захищені, що права і правила будуть одними для всіх, що закон буде одним для всіх, що верховенство права для України, як і для країн Європи та інших демократичних країн, є ключовим питанням», – додав Дмитро Разумков.

Заступник Міністра юстиції України з питань виконавчої служби Андрій Гайченко наголосив на необхідності ведення активної дискусії між представниками різних структур задля позитивного розвитку судової системи і підкреслив важливу роль судових експертів та їхньої діяльності у процесі судочинства. При цьому він підняв питання недостатнього фінансування цієї сфери та матеріального забезпечення судових експертів. «Судові експерти за допомогою лінійки, олівця і калькулятора проводять такі складні експертизи, які й не снилися краще забезпеченим спеціалістам. При цьому практично жодне кримінальне провадження не обходиться без експертизи. Саме судова експертиза підготовлює базу для розгляду справи й прийняття рішення про те, винна людина чи ні», – зазначив Андрій Віталійович.

Голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, звертаючись до учасників Форуму, зауважила: «Дуже приємно, що Львівщина завжди була і є активною у громадському житті, Львів завжди попереду і задає хороший старт, що призводить до позитивних результатів у різних сферах. Сьогодні, в умовах децентралізації, дуже важливо підтримувати місцеві громади, тому Форум за участі різних представників юстиції стане корисним майданчиком, який породжуватиме нові ідеї та якісні, корисні рішення, що потім знайдуть своє відображення у нормативно-правових актах. Для розуміння напрямів подальшого розвитку і реформування судової системи влади особливо важливою є взаємодія представників усіх владних гілок, адже тільки за умови партнерських стосунків і відкритого спілкування ми зможемо приймати правильні рішення».

До слова було запрошено також Першого заступника голови Львівської обласної державної адміністрації Андрія Годика, який окреслив позитивне значення Форуму для розвитку судової системи України. «Надзвичайно приємно, що саме Львівщина задає позитивний рух у багатьох напрямках, серед яких і проведення Форуму судових експертів. Цей Форум, з одного боку, забезпечує для суспільства можливість дізнатися, хто такі судові експерти і чим вони займаються, а з іншого боку, він є чудовим майданчиком для обговорення стану справ, проблематики і перспектив розвитку судової системи. Тому я щиро переконаний, що Форум стане каталізатором позитивних змін», – наголосив Андрій Михайлович.

До вітальних слів приєднався Ректор Львівського університету, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник, який привітав учасників Форуму від імені університетської спільноти та підкреслив важливість розвитку інституту судових експертів: «Я радий вітати усіх у Львівському університеті у цей знаменний для нас рік, коли минає 360 років від дня його заснування. Хочу зазначити, що динаміка розвитку інституту судових експертів і якість їхньої роботи вражає. Це підтверджується й діапазоном судових експертиз, які на сьогодні проводяться в Україні: земельні, матеріально-технічні, технологічні, психолого-лінгвістичні. Університет, безперечно, підтримує усі позитивні процеси у цій сфері, зокрема й ті, що будуть ініційовані цим Форумом, адже ми розуміємо, що без інституту судових експертів говорити про реформування судової системи цілком недоцільно, оскільки без експертизи немає справи, вона є одним із основних атрибутів судочинства і судової реформи».

Після відкриття розпочалася панельна дискусія, присвячена обговоренню ролі та значення судової експертизи як складової судової системи. У ній взяли участь представники судової та правоохоронної системи, законодавчої та виконавчої гілок влади, наукового середовища, судово-експертної спільноти. Серед них – декан юридичного факультету Львівського університету Володимир Бурдін, Ректор Львівського державного університету внутрішніх справ Роман Благута, член Комітету Верховної Ради з питань правової політики Ігор Фріс, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду України Ігор Бенедисюк, директор Львівського територіального управління НАБУ Тарас Лопушанський, директор Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Сергій Кримчук, завідувач кафедри кримінального процесу і криміналістики юридичного факультету Львівського університету Василь Нор та інші.

Після плідної та конструктивної дискусії відбулася стратегічна сесія за участю представників судово-експертної спільноти, керівників інститутів судових експертиз та представлення їхніх результатів.

За матеріалами Пресцентру Львівського університету.

Світлини: Олега Вівчарика та Ярини Пришляк