РОЗГЛЯНУТО ЗАПИТ ЗАХІДНОГО ОФІСУ ДЕРЖАУДИТСЛУЖБИ З ПРИВОДУ РЕФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ В УКРАЇНІ

30.06.2017 | 17:12

Науковцями кафедри адміністративного та фінансового права Львівського національного університету імені Івана Франка було розглянуто звернення Західного офісу Державної аудиторської служби України з приводу застосування положень Закону України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 р.

За дорученням кафедри, дослідження з приводу питань запиту провели доцент кафедри адміністративного та фінансового права, кандидат юридичних наук Олег Ільницький та фахівець з питань публічної служби доцент кафедри адміністративного та фінансового права, кандидат юридичних наук Наталія Янюк.

Проведення реформ, що безпосередньо стосуються змін правового статусу особи в державі, вимагає детального обґрунтування та передбачення усіх можливих наслідків та визначення системи їх регулювання, що б враховувала усі ризики та потенційні загрози. При цьому, важливим є й визначення «перехідних положень», які покликані визначити порядок імплементації нового правового порядку регулювання суспільних відносин щодо триваючих правовідносин, які вже існують.

З такою ж ситуацією стикнулися державні службовці при переході на норми нового Закону України «Про державну службу». Запит, що розглядався науковцями, стосувався аспекту переходу на нову систему категорій посад державної служби та рангів державних службовців. Не зважаючи на законодавче регулювання цих питань, останнє вимагає глибокого аналізу, оскільки практика його застосування не завжди однозначна. Більше того, запропонований територіальними органами Національного агентства України з питань державної служби підхід застосування нормативного порядку присвоєння рангів в порядку «перехідних заходів» реформи державної служби свідчив про порушення підходу рівного доступу до державної служби.

Зважаючи на вказане, керуючись нормами-принципами правового порядку в Україні науковцями підготовані відповідні висновки та пропозиції на підставі аналізу ситуації. Детальна аргументація викладена у підготованих Наукових позиціях з питань запиту, що надіслані на адресу автора звернення.