НА ФАКУЛЬТЕТІ ВІДБУЛИСЯ ВІДКРИТІ ЛЕКЦІЇ ПРОВІДНИХ ДОСЛІДНИКІВ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА В УКРАЇНІ

25.10.2017 | 22:44

25 жовтня 2017 року на юридичному факультеті Львівського національного університету ім. І. Франка відбулися відкриті лекції в рамках програми академічних обмінів з адміністративного права «Адміністративне право у сучасному вимірі», яка проводиться Європейським центром верховенства права спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні. На лекції завітали представники не лише академічної спільноти провідних правничих закладів Львівщини, але й і з сусідніх областей Західної України, що свідчить про вдале врахування логістики при виборі територіальних центрів Програми. І не зважаючи на можливі проблеми щодо доїзду, особисту зайнятість у цей холодний осінній день, впевнено можна констатувати, що жоден із учасників трьохгодинного марафону адміністративно-правовою доктриною не пожалкував, що обрав саме такий спосіб проведення часу.
Запорукою цього став вдалий симбіоз підібраної команди лекторів, науковий авторитет, результати досліджень, стиль викладу яких та особиста харизма не відпускали уваги залу жодної хвилини, та присутніх учасників лекції, які проявляли щире зацікавлення проблемами, що озвучувалися доповідачами.
Так, після вступних привітань Голови Європейського центру верховенства права Дмитра Лученка та Менеджера проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Ірини Іванків, які наголосили на важливості заходу для підвищення рівня обізнаності не лише їх безпосередніх учасників, але й через розвиток академічної співпраці, дозволить інтенсифікувати успіх наукового пошуку у сфері предмету адміністративного права.
До речі, саме оновленій парадигмі останнього, була присвячена лекція професора Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка Романа Мельника. Високий теоретичний рівень викладу та глибина і фундаментальність озвученої проблеми, задали подальший тон наукового заходу. Пропозиції з приводу корегування предмету відповідно до реалій сьогодення суспільних відносин, які складаються у діяльності публічної адміністрації, та чіткого розмежування адміністрування та судової діяльності як критерій «вододілу» між матеріальним та процесуальним правом зустріли схвалення та уточнюючі запитання із аудиторії.
Прикладний виклад проблем функціонування системи електронних петицій забезпечив доцент Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Дмитро Лученко. Лекція була побудована на теоретичних узагальненнях проблем, що були проілюстровані результатами дослідження понад дворічного досвіду функціонування петицій як механізму доступності громадян для здійснення впливу на публічну адміністрацію в Україні. На жаль, висновок науковця вказав на декларативність цього інституту при сьогоднішньому стані правового регулювання.
Після незначної перерви доцент Львівського національного університет ім. І. Франка Андрій Школик продовжив знайомити учасників із однією з фундаментальних проблем теорії адміністративного права, що становить загрозу для функціонування системи суб’єктів владних повноважень на практиці – невпорядкованість регулювання та відсутність адміністративно-процедурного законодавства. Складність проблеми та обмеженість у часі дозволила дослідникові зосередитися лише на постановці проблеми та вступу до передумов та порядку її вирішення. Не зважаючи на це, аудиторія однозначно погодилася із тезою лектора про те, що на жаль, в цьому питанні Україна лише на початку шляху, який обов’язково повинен бути подоланий у найближчий час, оскільки без цього, говорити про вирішення будь-яких інших проблем у функціонування апарату держави втрачає логічний сенс.
Завершив лекції професор Національного університету «Одеська юридична академія» Борис Кормич, звернувши увагу присутніх на успішний та не дуже досвід України у гармонізації законодавства до вимог міжнародних стандартів у сфері регулювання митних відносин. У доповіді на конкретних прикладах у сфері митного права лектор окреслив шляхи впливу глобалізації на розвиток внутрішнього національного права, в тому числі, адміністративного, запропонував власне бачення щодо забезпечення національних інтересів при входженні України у світовий глобальний простір.
По завершенню лекцій, кожен з учасників отримав сертифікати. Однак, набагато ціннішим стали нові знайомства, нові горизонти наукового пошуку та результати отримані за наслідками фахової дискусії, засади авторських методологій дослідження явищ адміністративно-правової дійсності. Студенти ж, які були присутні на заході “з перших вуст” отримали підтвердження перспективності та практичної значимості саме дослідження адміністративно-правової матерії, у якій ще багато незвіданого та потребуючого “нового” осмислення.
Тож захід повністю виконав своє призначення, за що слід подякувати усім причетним до його організації і проведення та побажати продовження історії реалізації таких цікавих та важливих проектів.