На Факультеті відбулися І Львівські судові дебати з адміністративного судочинства імені Юрія Панейка: гідний початок хорошої традиції

14.11.2017 | 09:02

Спільним зусиллями кафедри адміністративного та фінансового права ЛНУ ім. І. Франка та Львівський локальний осередок студентської міжнародної організації «ELSA» (Європейське об᾽єднання студентів-правників) на базі юридичного факультету ЛНУ ім. І. Франка були проведені судові дебати з адміністративного судочинства.

Слід відзначити, що організатори тривалий час ретельно готувалися до їхнього проведення, аби «перший млинець не вийшов гливким», бо ж не зважаючи на те, що ці Дебати є першими, на їхнє проведення покладалися великі надії і сподівання. Цьому сприяв досвід аналогічних заходів на факультеті.

По-перше, Дебати повинні стати ще одним регулярним майданчиком для активної академічної та студентської співпраці у Львові, коли у формі змагання насправді будуються приятельські та партнерські відносини, що засновуються на єдності професійних інтересів та цілей.

По-друге, обрання «патроном» наукового заходу Юрія Лукича Панейка є не лише посвятою славетній постаті європейської адміністративістики українського походження, що здобув освіту у Львівському університеті, але й намаганням зробити черговий крок до відродження власне української правничої школи та історичної пам᾽яті про її персоналії і ідеї, які були надійно замулені радянською владою через тавро націоналізму і буржуазії, хоча високо оцінені у всьому світі та стали родоначальниками багатьох актуальних наукових теорій.

По-третє, фахове середовище та обговорення проблем адміністративної юстиції покликане сформувати у студентів істинне переконання щодо важливості механізму судового захисту прав людини у відносинах із суб’єктом владних повноважень, пробудити інтерес до питань адміністративного, фінансового, податкового, інформаційного, містобудівного та інших публічних галузей права, продемонструвати його прикладне значення та вагу у житті кожної людини і сферу спеціалізації для майбутнього юриста.

По-четверте, форма співпраці між достойниками правничої професії, що досягли визнання та авторитету у ній, та тими, хто лише намагається робити перші кроки, саме через такий ненав’язливий академічний діалог «ділової гри» дозволяє вдосконалювати юридичні теоретичні знання та набувати практичні навики, необхідні майбутнім юристам, отримати їм доступ до «внутрішньої кухні», розкриваючи для себе таємниці професії «з перших вуст».

 

Без зайвої скромності можемо констатувати – Так! Нам це вдалося !!! Однак, більшість заслуги в цьому не організаторів, а УЧАСНИКІВ.

 

До участі у Дебатах долучилися команди чотирьох юридичних факультетів провідних вищих навчальних закладів Львова – Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного університету «Львівська політехніка», Львівського державного університету внутрішніх справ, Львівського торговельно-економічного університету. Учасники кожної з команд, що обрали свої стратегії, форми підготовки у співпраці з тренерами та групами підтримки, були справжніми «зірками», заради яких проводився захід. Їхнє щире зацікавлення проблемними ситуаціями, взятими з практики адміністративних судів, які пропонувалися для вирішення, намагання якнайкраще представити себе та свої вміння і напрацювання, надати нове вирішення традиційних проблем, гідні високих слів похвали щодо внеску кожного з них. Не все вдавалося, не завжди переконливими були аргументи, подекуди бракувало досвіду публічного обговорення та диспуту позиції, але в цьому і суть Дебатів – виявити та удосконалити знання, вміння, навики «у польових умовах». Завзяті «дебатні дуелі» між командами у півфіналі (команда «FOCS» (Литвинюк Каріна, Пельчар Христина, Хомляк Ольга, Шутка Іван-Ростислав) – команда «Pro Bono» (Батенчук Юрій, Проніна Заліна, Васьків Софія-Марія та команда «Кредо» (Войтко Діана, Луцик Галина, Гей Катерина) – команда «Ерудити» (Заболотна Марія, Гарват Святослав, Баран Марія) та фінальне змагання, принесло впевнену перемогу команді Львівського торговельно-економічного університету, відзначивши силу переконання юридичних аргументів та вдалу організацію роботи команди та особливо її капітана – Батенчука Юрія – як у справжньому суді.

До речі, чому ж «як у справжньому»? Жюрі Дебатів складалося з професійних суддів та адвокатів-практиків, які користуються визнаним авторитетом у фаховому середовищі своїм високим рівнем знань, професійними вміннями та моральними переконаннями. За їхніми плечима така кількість проваджень та справ, особистих перемог і складних рішень, фахового досвіду, що виступати перед такою колегією, а тим більше отримати від неї настанови, рекомендації, схвальні оцінки мали б за честь і хвацькі практикуючі юристи. Тож не дивно, що учасники команд інколи із завмиранням слухали, отримуючи професійні критичні коментарі наших справедливих суддів щодо обраної тактики, стратегії ведення справи, оцінки аргументів обґрунтування позиції, намагаючись отримати максимальну користь на майстер-класі від судді Верховного Суду, доктора юридичних наук, професора Володимира Кравчука, суддів Львівського апеляційного адміністративного суду Надії Ільчишин та кандидата юридичних наук Оксани Мікули, суддів Львівського окружного адміністративного суду, кандидата юридичних наук Зоряни Лунь та Наталії Сидор, адвоката, керуючого партнера Юридичної фірми «Марусяк і партнери» Володимира Марусяка та юристів Юридичної компанії «Марчук, Бойко, Проць Груп» Галини Жук та Тетяни Марин. Суддівська колегія поставилася з усією відповідальністю до оцінки наших учасників, наближаючи атмосферу за рівнем фахового підходу та гостроти обговорення до реального судового провадження, а перед виставленням фінальних оцінок їм передували тривалі «нарадчі кімнати». Та окремі слова вдячності слід висловити суддям Дебатів за безцінні поради щодо векторів самовдосконалення та конструктивну критику виявлених помилок початківців, з висоти власного досвіду, на підставі ґрунтовного аналізу виступів кожної з команд.

Творити власне неповторне юридичне реноме, яке ґрунтуватиметься на силі переконання, особистості та харизматичності, фаховості та високому рівні знань і удосконаленні вмінь – як рецепт професійного успіху, озвучений Володимиром Кравчуком, з яким погодилися усі члени журі дебатів, – один з найяскравіших висновків для учасників змагань та присутніх.

Перші Львівські судові дебати з адміністративного судочинства імені Юрія Панейка відбулися. Думаємо, що без перебільшення, висловимо думку усіх, хто брав участь чи був причетний до їхнього проведення – що вони стали подією, до якої варто було долучитися та на продовження якої з нетерпінням слід очікувати в майбутньому. Щиро вітаємо переможців, водночас, зауважимо, що у нас не було переможених, бо кожен отримав для себе нових друзів та цікавий досвід, який має колосальне репутаційне значення для роботодавців.

І ми не розчаруємо – вже сьогодні команда починає підготовчу роботу над Другими Львівським судовими дебатами з адміністративного судочинства імені Юрія Панейка та обіцяємо, що такі стануть з вашою допомогою ще більш цікавими, якісними та захоплюючими ! Тож запрошуємо до зустрічі у наступному році учасників з усієї України ! У нас багато ідей та сюрпризів))) Слідкуйте за оголошеннями !