Міжнародний онлайн курс з питань запобігання та протидії корупції

19.02.2016 | 10:36

У рамках проекту USAID «Справедливе правосуддя» на базі юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка 18-19 лютого 2016 року відбувся практичний семінар «Міжнародний онлайн курс з питань запобігання та протидії корупції», у якому взяли участь представники юридичного факультету Університету, Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича та Школи права ім. Вашингтона та Лі (Лексінгтон, Вірджинія, США).

Модератором заходу був міжнародний експерт з питань юридичної освіти Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Спіді Райс.

Під час онлайн семінару юристи обговорили суперечливі питання антикорупційного законодавства, зокрема його врегулювання, та нюанси формального складу правопорушення у випадку отримання неправомірної вигоди.

Учасники відзначили новаторство антикорупційних законів, адже тепер в Україні діє не лише система покарання, але й запобігання корупції. А відтак, отримання неправомірної вигоди містить матеріальний або формальний склад правопорушення.

«У випадку отримання неправомірної вигоди, суддя повинен відразу повідомити про це відповідні органи (НАБ України) та свого керівника. Це передбачає формальний склад правопорушення у цьому контексті, а також запобігає повторенню подібних випадків», – пояснив учасникам семінару деталі законодавчого врегулювання корупції в Україні суддя господарського суду Львівської області Ростислав Матвіїв.

У процесі обговорення юрист зауважив, що воля керівництва країни – головна запорука у формуванні антикорупційного законодавства. Ростислав Матвіїв водночас відзначив перспективність ініціативи прогресивної молоді всеукраїнської громадської організації «Відкрита Україна», представники якої створили проект «Відкритий суд» з метою продемонструвати суспільству відкритість і чесність правосуддя за допомогою онлайн трансляції судових засідань.

У контексті обговорення антикорупційного законодавства, міжнародний експерт з питань юридичної освіти проекту USAID «Справедливе правосуддя» Спіді Райс ознайомив із документами, які регулюють етичну сферу суддівської діяльності, і зосередив увагу на Бангалорських принципах поведінки суддів. «Ці принципи встановлюють стандарти суддівської етичної поведінки, і судді повинні використовувати їх як інструкції, а інші судові органи можуть застосовувати ці принципи у питаннях регламентації поведінки безпосередньо самих суддів», – зазначив Спіді Райс.

Під час семінару представники юридичних факультетів, студенти мали можливість поставити питання експертам та обговорити найбільш суперечливі нюанси роботи правників.

Додамо, що в рамках практичного семінару у ЛНУ ім. Івана Франка відбулася презентація Конвенціїї ООН проти корупції та Академічної ініціативи ООН проти корупції із фокусом на навики та практику, а також презентація та обговорення взаємозв’язку анти-корупційних принципів демократії, належного врядування та прав людини крізь призму юридичної освіти.

1  2 2016-02-19-anticorruption-03