Безпека працівників та студентів Львівського університету в умовах воєнного стану в Україні

19.08.2022 | 17:00

Починаючи із 24 лютого 2022 року ми усі були змушені вчитися жити у нових умовах і реаліях. Так, починаючи від найпростішого – домашніх умов і завершуючи безпекою на робочому місці, усі плідно працюємо над забезпеченням відповідних умов перебування у приміщеннях.

Львівський національний університет імені Івана Франка докладає максимум зусиль, виконує усі рекомендації та настанови МОН України для організації нового навчального року під час дії правового режиму воєнного стану в Україні, аби забезпечити працівникам і студентам навчального закладу безпечні умови навчання і роботи.

Перше, з чого розпочалася робота із підготовки до нового навчального року у плані забезпечення безпеки, була створена спеціальна моніторингова комісія з представників Львівського університету та фахівців з питань цивільного захисту ГУ ДСНС України у Львівській області.

Згідно із Наказом Ректора Університету про організацію навчання,  студенти вчитимуться у змішаному форматі, який передбачає як очний режим відвідування занять у приміщеннях Університету, так і онлайн-навчання. Деякі курси навчатимуться дистанційно. Однак, нашим пріоритетним завданням є забезпечити безпеку усіх учасників освітнього процесу та працівників Університету в найкоротші терміни.

Тож наступним важливим кроком у нашій роботі стало забезпечення студентів та працівників місцями у найпростіших укриттях, адже у Львівському університеті  працює і навчається понад 20 000 осіб. Майже для усіх передбачені місця для укриття по факультетах, гуртожитках та адміністративних відділах і службах, але наразі тривають будівельні роботи на завершальному етапі з розрахунку 0,6 м2 на 1 особу.

Також вже видані спеціальні накази Ректора для деканів факультетів, директорів коледжів, Студмістечка; керівників структурних підрозділів, комендантів.

У вищезазначених документах є покроково розписано порядок дій у разі сигналу цивільного захисту «УВАГА ВСІМ» або інших сигналів оповіщення, алгоритм проведення злагодженої евакуації і повернення на свої робочі місця після відбою повітряної тривоги, тобто забезпечення систематичної роботи.

Організовуючи безпечні умови навчання та праці під час правового режиму воєнного стану в Університеті, також ще потрібно розробити спеціальний план на випадок продовження військових дій, зокрема загрози ракетно-бомбових ударів та діяльності диверсійно-розвідувальних груп, терористичних актів російської федерації, можливих руйнувань критичної інфраструктури міста. Йдеться про те, що декан кожного факультету та керівники структурних підрозділів повинні не нехтувати безпекою людей і провести практичні заняття з питань укриття учасників освітнього процесу у наявних захисних спорудах.

Таким чином, упродовж літніх місяців триває активна безперебійна робота над влаштуванням найпростіших укриттів для студентів та працівників Львівського університету.

Основними місцями для укриттів слугують підвали, вони є допоміжними у проведенні освітнього і робочого процесу.

Упродовж липня-серпня цього року у передбачених місцях для укриття у корпусах факультетів проведено ремонтні роботи згідно із вимогами. Зокрема, встановлено освітлення, забезпечено санітарно-гігієнічні умови, встановлено місця для сидіння, влаштовано другі евакуаційні виходи, систему електропостачання; укомплектовано засобами пожежогасіння.

За рекомендаціями, відстань між укриттями повинна становити не більше 100 метрів, тож ми намагаємось максимально наблизитися до цієї цифри. Проведено також їхню розрахункову місткість. Наприклад, локація місця для укриття вул. Драгоманова, 5, 12, 19; Кирила і Мефодія (фізичний факультет) вміщають за адресою Драгоманова, 17.

Для прикладу, приміщення орієнтовною площею 600 м2, яке може вмістити понад тисячу осіб (географічний факультет) є на завершальному етапі ремонтних робіт. Окрім того, є перелік підвальних приміщень навчальних корпусів, які все ще потребують капітального дороговартісного ремонту, наприклад Фредра, 1.

Ми докладаємо значні зусилля для того, аби передбачити місця для усіх, хто перебуватиме в Університеті. Контролюємо і моніторимо стан усіх підвальних приміщень, регулярно консультуємось із адміністрацією щодо максимального забезпечення безпечних умов перебування.