Анонс: семінар «Відповідальність і суспільство», 27-28 січня

23.01.2023 | 17:50

Запрошуємо взяти участь у дводенному семінарі «Відповідальність і суспільство» (“Responsibility, Liability, Society”), що відбудеться в Львівському національному університеті імені Івана Франка у п’ятницю 27 – суботу 28 січня 2023 року. Мета семінару – зібрати міжнародну групу вчених у галузі філософії та права, щоб обговорити сучасні, а також вічні проблеми та теми, пов’язані з різними аспектами відповідальності, зокрема моральними та юридичними.

Семінар має широкий, міждисциплінарний характер. Учасникам пропонується підійти до всіх аспектів загальної теми відповідальності, включаючи: (i) відповідальність у контексті міжнародного конфлікту, (ii) зв’язок між відповідальністю, виною та відповідними зобов’язаннями як у правові, так і в моральному вимірі, а також (iii) соціальна, інституційна та міжособистісна динаміка, яка виникає, коли питання про відповідальність піднімаються та розглядаються.

В рамках заходу будуть заслухані та обговорені доповіді:

  • «Межі влади» (проф. Ассаф Шерон, Університет Тель-Авіва)
  • «Три зобов’язання з одним наслідком: аргумент проти структурної ірраціональності, що суперечить доводам розуму» (проф. Джуліан Фінк, Університет Бейрута)
  • «Слабкість та виправдання» (проф. Джон Хайман, Університетський коледж Лондона)
  • «Тези щодо проблеми насильства» (проф. Сергій Шевцов, Одеський національний університет ім. І.І. Мечнікова)
  • «Без “лиця” і “споду”: відповідальність як стрічка Мебіуса (доц. Дмитро Бочаров, Університет митної справи та фінансів)»
  • «Аксіологічні аргументи як підстава для відповідальності в праві (доц. Тамара Дудаш, Львівський національний університет ім. Івана Франка),
  • «”Жертва”, “віктимізація” та “звинувачення жертви”: дослідження в галузі права та лінгвістичної антропології» (доц. Володимир Гончаров, Львівський національний університет ім. Івана Франка).

В обговореннях візьмуть участь: Антон Форд (Чикаго, Сполучені Штати Америки), Мет Метрейверс (Нью-Йорк. Сполучені Штати Америки), Адреа Санджованні (Лондон, Об’єднане Королівство), Андрес Сігеті (Лінкьопін, Швеція), Юукі Охта (Лондон, Об’єднане Королівство), Дмитро Гудима (Київ, Україна), Ольга Денькович (Львів, Україна), Володимир Лисик (Львів, Україна), Петро Рабінович (Львів, Україна), Всеволод Речицький (Львів, Україна) та ін.

 

Місце проведення: Дзеркальна зала.

Початок заходу: 10.00.

Мови заходу: англійська, українська.

Переклад: так.