23 листопада відбувся науковий семінар на тему «Критерії виявлення зловживань адвокатами процесуальними правами у кримінальному провадженні»

23.11.2023 | 18:02

У четвер 23.11.2023 року о 13.30-15.00 відбувся науковий семінар аспіранта кафедри кримінального процесу і криміналістики Назарія Гарасимчука. На науковому семінарі аспірант публічно презентував результати своїх наукових досліджень.

Тема наукового семінару: «Критерії виявлення зловживань адвокатами процесуальними правами у кримінальному провадженні». Науковий керівник проф. Когутич Іван Іванович. Опоненти доповідача: доц. Войнарович Альона Богданівна та доц. Фігурський Володимир Михайлович.

У своїй доповіді аспірант зазначив, що КПК України визначає лише поодинокі ситуації, які можливо кваліфікувати, як зловживання процесуальними правами адвокатом (наприклад, повторне заявлення відводу, надмірно тривала вступна промова, зволікання при ознайомленні з матеріалами). Проте судді визнають факт зловживання і в інших ситуаціях. За відсутності достатньої законодавчої основи необхідним є формування критеріїв, які уможливлять системно підійти до питання виявлення зловживання процесуальними правами.

За результатом дослідження аспірантом сформовано три критерії: 1. якісний (перевірка на відповідність межам допустимого здійснення адвокатської діяльності); 2. кількісний (враховується факт повторності/систематичномті і чи обґрунтовано такий адвокатом); 3. темпоральний (оцінка виправдання моменту процесуальної поведінки).

На основі запропонованих критеріїв аспірантом сформовано алгоритм здійснення оцінки діяння адвоката на предмет зловживання.

Детальніше із доповіддю аспіранта можна ознайомитись за посиланням.

Фотогалерея