ВИКЛАДАЧ КАФЕДРИ ВЗЯВ УЧАСТЬ У ПУБЛІЧНІЙ ДИСКУСІЇ НА ТЕМУ «ЯК ЗБРОЙНИЙ КОНФЛІКТ В УКРАЇНІ ВПЛИНУВ НА СИСТЕМУ ПРАВОСУДДЯ»

18.05.2019 | 21:19

14 травня 2019 року Західноукраїнським представництвом Міжнародного фонду «Відродження» у музейно-меморіальному комплексі «Територія Терору» було організовано публічну дискусію з приводу проблемних питань щодо того як збройний конфлікт в Україні вплинув на систему правосуддя. У ході Дискусії було презентоване комплексне дослідження, оформлене у формі звіту численних партнерів з числа наукових, правозахисних та громадських організацій «Правосуддя на Сході України в умовах збройної агресії РФ». Тривала робота була присвячена виявленню проблем, з якими вже стикнулася система правосуддя та правоохоронні органи України, виконуючи свої функції в умовах реальних бойових дій та анексії і окупації частини території держави.

До участі були запрошені представники партнерських організацій-розробників звіту, зокрема директор програми «Права людини та правосуддя» МФ «Відродження» Роман Романов, заступник голови правління Центру політико-правових реформ, доцент кафедри адміністративного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Роман Куйбіда, голова Луганського обласного правозахисного центру «Альтернатива» Валерій Новіков, правозахисниця, експертка ГО «Центр Жіночі перспективи» Марта Чумало. У своїх промовах спікери донесли до учасників дискусії, які зібралися у залі, не лише результати вже проведеного дослідження, але й більш глибокі розмірковування щодо причин, умов та наслідків діяльності системи правосуддя та правоохоронних органів в цих умовах, представили розроблені пропозиції, спрямовані на оптимізацію їхньої діяльності як через внесення змін до законодавства, так і шляхом використання тих механізмів, які вже є у їхньому потенційному користуванні.

Бути серед спікерів публічної дискусії запрошення отримав доцент кафедри адміністративного та фінансового права ЛНУ ім. І. Франка Олег Ільницький. Зміст його виступу в основному стосувався регіонального аспекту впливу збройної агресії на систему правосуддя у Львівській та суміжних областях на підставі власного практичного досвіду. Доповідачем було відзначено, що, звичайно, суди та правоохоронці тут перебувають під значно нижчим рівнем тиску та загроз, а ніж їхні колеги з зони конфлікту, однак, це не означає абсолютної відстороненості їх від глобальних проблем, зумовлених викликами воєнних дій на території держави: урізноманітнення та зростання кількості спорів, новелізація законодавства України з приводу правового режиму окупації та правового статусу внутрішньо переміщених осіб, загальний високий рівень напруги та суспільної заангажованості до справ за участю військовослужбовців і ВПО – частина викликів, які належить долати всій системі, незалежно від території діяльності суду, прокуратури чи поліції. Також, Олег Ільницький звернув увагу на основні правові позиції вищих судових інстанцій у спорах, які напряму зумовлені збройною агресією, – про соціальне забезпечення військовослужбовців, виборчі права внутрішньо переміщених осіб, відновлення їхнього прав на пенсійне забезпечення, встановлення юридичних фактів, які виникли на тимчасово окупованій території тощо.

Завданням Заходу було не лише констатувати проблеми, з якими стикнулася система, але й спільний пошук шляхів їхнього подолання, а також розробка окремих питань функціонування системи правосуддя «перехідного періоду» у випадку деокупації для реінтеграції звільнених територій та громадян, які на них проживають у правову систему України.