Зорислава Ромовська, професор Львівського університету ім. І.Франка: «Несіть мене, лелечеки, мертвого додому»

02.02.2023 | 17:00

Зупинилося серце Генія. Не біймось нагороджувати цим йменням того, хто витворив щось особливе, щось неперевершене, непроминальне.

І чим більше матимем в своїй історій таких  людей, тим більше буде підстав, щоби весь  Український народ називати геніальним.

Для мене Дмитро Павличко – почався у Львівському університеті  зі збірочки «Партія веде».

Вузьколобі  досі не можуть зрозуміти її, забувши, що така назва присипляла уважність цензорів, відкриваючи дорогу словам, які самі не змогли б пробитися крізь дрібненьке сито  кагебістського  контролю.

Йдеться про слова : «цар помер, але тюрма зосталась», які  стосувалися  наче кривавого Торквемада. Насправді ж  йшлося про смерть Сталіна. Цю книжечку я, на жаль, викинула. Хоча вона була доказом уміння автора  пробиватися крізь стіну. Колись я почула такі слова: «Якщо довкола тебе – лайно, не можна  перейти його, не запаскудивши черевики». Відомо, що Дмитро Павличко став якось перед Михайлом Горинем, який відбув  комуністичні табори, на коліна з просьбою про  пробачення за те, що не був разом з ним.  Але  тоді було з  Україною, якби усі її мислячі голови були  за гратами?

«Гранослов», інші збірки Поета бережу. А Його «Золоторогий олень» перечитувала своїм дітям і внукам  не раз.

В пам’яті залишився  приємний спогад про те, як 19 вересня  2005 року  мене  як декана факультету правничих наук Києво-Могилянської академії запросили на  зустріч  з Дмитром Васильовичем.  І я продекламувала уривки з кількох Його віршів.  Пам’ть не зрадила.За це незабаром отримала  подяку: Дмитро Васильович  особисто приніс мені запрошення на Його Творчий вечір.

Спасибі Вам, дорогий Дмитрику, за все, що встигли Ви зробити у сфері літератури. За величезний виховний заряд усіх  Ваших творів. За розуміння свободи як обов’язку турбуватися про права ближнього. За твердість у відстоюванні інтересів України. За вимогу до  Леоніда Кравчука :»Оголошуй, бо інакше задушу». За розуміння Любові  як  трепету душі і тіла: «Моя  гріховнице пречиста, моя лілеє на багні. Чужі обійми, як намисто, Ти поскидала при мені». За глибинні блакитні очі. За найвищої якості українську мову і боротьбу за неї. «… Материнської не чути мови –Ото була б  загибель – смерть моя». За те, що додавав нам сили, щоби не вважали нас духовними сиротами.

Водночас маємо дякувати й Всевишньому  за безцінний подарунок  усім нам – поета, мислителя не на час, а на віки! За те, що дав Йому довге, насичене творчістю  життя!

Мертвого Лелеченька принесли додому, у рідний Стопчатів, що на Косівщині.

«Україна попрощалася з Дмитром Павличком» – зарясніли повідомлення в пресі. Але – це неправда.   Україна  не попрощалася ні з Його тілом, а  лише переклала Його  в рідну землею. «Я народився на землі, Від батька, що орав цю землю. Ніколи вже не відокремлю Себе від чорної ріллі».

Не попрощалася  вона  й   з Його Духом та Душею, які  з Україною –  також навічно!

Тож маємо підставу  стверджувати: Дмитро Павличко  – залишається  з нами. Вчімося на прикладі Його життя великій науці Любові!

Герої не вмирають! Чи  не так?