Завершилась VI Всеукраїнська школа з цінних паперів та фондового ринку

25.10.2017 | 14:26

21-22 жовтня Львів зібрав з куточків усієї України найактивніших та найсумлінніших студентів-правників, а також справді найкращих юристів України, які є представниками топових юридичних фірм українського юридичного ринку.

Суботній ранок розпочався з відкриття Школи з цінних паперів та фондового ринку за участі шановних Президента АО «Павленко та Партнери» – Олександра Павленка та заступника декана юридичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка – Сергія Різника, які надихнули усіх присутніх мудрими словами, заохотили здобувати знання та досвід, бути активними та завжди йти до свої мети.

Про те, де відбувається приватне розміщення акцій в банках, про зміни в правовому регулюванні мінімального статутного капіталу та банківської діяльності, про те, в чому полягає різниця між «cash-in» та «cash-out», як по-справжньому виглядає збільшення статутного капіталу в АТ та банку, а також про всі «кола пекла», які доводиться проходити на етапах проведення приватного розміщення акцій в банках нам розповіли юристи однієї з найкращих юридичних фірм України Avellum – Дмитро Ткачук та Андрій Романчук.

Досвідчений адвокат АО «Павленко і партнери» – Наталія Якібчук розповіла нам про закони «sell-out», «squeeze-out», а також про корпоративні договори.

Про залучення боргового фінансування шляхом єврооболігацій нам розповіли Дмуховський Тарас та Мельничук Анна, юристи Avellum, а також випускники юридичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка.

До речі, усі присутні мали змогу дізнатися не лише про професійну частину їхнього життя, а й про особисту, а саме про те, як вони здобували освіту, якими мовами вони володіють, а також про те, як вони потрапили до однієї з найкращих юридичних фірм України.

Олеся Прантюк завітала до нас з далекого Лондону, тому ми мали змогу покращити свої language skills, дізнится про the special aspects of the individual company’s trading, valuation standards of companies, what exactly do we mean by value. Також ми зрозуміли, що ціна – це те, що ми платимо, а цінність – те, що отримуємо.

Марія Ортинська – директор IPStyle, розповіла про право інтелектуальної власності у фінансовому секторі, про різницю між авторським правом та патентом, про те, як захистити свої права у цій сфері, хто такі патентні тролі, і як з ними боротися.

Дякуємо Нестору Дубневичу за дружню атмосферу та дуже інформативну презентацію на тему “Токенізація активів: майбутнє цінних паперів на блокчейні.”
Яскраві приклади та інформація у доступній формі дозволили легко сприймати все сказане навіть тим , хто вперше дізнався про такі інновації. Кожен мав можливість збагатити та поглибити свої знання з різних актуальних питань, а саме:
що таке криптовалюти, її юридичні аспекти, переваги та перспективи використання, в чому полягає різниця між біткоїном та блокчейном, що таке IPO та ІCO. Їх відмінності та місце на ринку, як функціонує проект “Useless ethereum token”, в чому полягають сучасні тенденції розвитку юриспруденції та які існують нові ідеї і можливості у цій сфері, шахрайські операції і способи їх уникнення.

Другу частину Школи з цінних паперів та фондового ринку відкрив Сергій Казмірчук – юрист SayenkoKharenko. Завдяки Сергію ми дізналися про особливості регулювання застави акцій, усі практичні аспекти даного питання. Сергій також розповів про особливості його професійної діяльності та поділився порадами про те, як стати справді успішним юристом.

Наступним спікером став Андрій Жупанин, юрист DLA Piper, розповів про передумови виникнення корпоративного управління, що таке «day-to-day management», «agency problem».
Ми дізналися про структуру компанії, які конфлікти інтересів виникають і між ким, що корпоративне управління – це система відносин між структурними елементами компанії, а тобто між виконавчим органом, спостережною радою, акціонерами та іншими заінтересованими особами.
Андрій розповів про те, коли виникли поняття корпоративного управління, фраза та теорія корпоративного управління.
Ми дізналися для чого були запроваджені принципи, яке їхнє регулювання на міжнародному рівні, де панує принцип «comply or explain», що означає «дотримуйся або пояснюй» та який український досвід в регулюванні цього питання, де загалом застосовується принцип «не дотримуємося і не пояснюємо».

Про AML compliance та криптовалюти нам розповів Сергій Мохнєв – консультант з питань регуляторного комплаєнсу, член ACAMS та CAMS. Ми дізналися по стадії процесу відмивання коштів, про усі виклики пов’язані з криптовалютою, а саме: глобальний характер, псевдо-анонімність, анонімність, міксери та ICO і навіть про існування чотирьох заповідей суб’єкта AML: ідентифікація та верифікація, вивчення клієнта, зберігання інформації, звітування щодо підозрілої активності.

Останніми спікерами стали представники AxonPartners Євгенія Гірєва те Олена Наумчук.
Ми мала можливість більше дізналися про ICO та переваги токенів, історію розвитку інвестицій, Венчурний капітал, ризики та можливості інвестування перспективних інноваційних стартапів на ранніх їх стадіях.

Євгенія та Олена розповіли як працює фаундинг стартапів, що таке блокчейн та розумні контракти, які права і переваги мають власники токенів, legal framework, про досвід провідних країн у даній сфері.