В Університеті відбувся VI Міжнародний форум з практики Європейського суду з прав людини

15.11.2017 | 05:56

10 листопада 2017 року у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка розпочав роботу VI Міжнародний форум з практики Європейського суду з прав людини. Участь у науковому зібранні беруть судді Європейського суду з прав людини, провідні вчені та юристи.

Привітав учасників форуму Ректор Львівського університету, професор Володимир Мельник. Наголосивши на важливості гарантування дотримання прав людини, Володимир Петрович зазначив, що Львівський університет завжди відкритий для діалогу, спрямованого на вирішення найважливіших проблем сучасності.

«Юридичні засади дотримання прав людини мають бути визначальними у житті нашого суспільства. Тільки так ми зможемо наблизитися до Європейського Союзу, тільки безоглядно дотримуючись принципів правового суспільства, ми будемо спроможні подолати усі негативні явища у нашій країні і побудувати по-справжньому успішну державу», – наголосив Володимир Мельник.

Національний менеджер програми верховенства права і прав людини Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Беца наголосила, що основною метою заходу є обговорення найактуальніших практик Європейського суду з прав людини. Особливу увагу, за її словами, учасники форуму акцентуватимуть  на питаннях здійснення правосуддя в умовах конфлікту.

Також до вітальних слів долучилися керівник проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» Андрій Кавакін та Почесний консул Федеративної Республіки Німеччина у Львові Мирослава Дякович.

Після офіційного відкриття відбулася перша сесія форуму під назвою «Нові тенденції практики Європейського суду з прав людини», яка передбачала доповіді суддів Європейського суду з прав людини та інших правників. Зокрема, суддя Європейського суду з прав людини від України Ганна Юдківська виступила із доповіддю «Великий брат слідкує за тобою? Розумне очікування приватності у цифрову добу». Суддя Європейського суду з прав людини від Грузії Нона Цоцорія розповіла про свободу розсуду в умовах демократичної трансформації, а суддя Європейського суду з прав людини від Норвегії Ерік Мьосе проаналізував випадки і правові колізії, пов’язані із видворенням іноземців. Також під час першої частини сесії суддя Європейського суду з прав людини від Ліхтенштейну Карло Ранцоні представив доповідь «Право на допит свідків у кримінальному провадженні відповідно до пункту 3(d) статті 6 Європейської конвенції з прав людини».

Надалі із доповідями виступили інші представники Європейського суду з прав людини, а також науковці Львівського національного університету імені Івана Франка та інші відомі правники.

Форум тривав два дні, упродовж яких учасники обговорили різні аспекти права на справедливий суд та здійснення правосуддя в Україні, проаналізують Європейську конвенцію з прав людини та правосуддя в умовах конфлікту, а також розглянули процес виконання рішень Європейського суду з прав людини й судову реформу в Україні.

Прес-центр ЛНУ