Публічна лекція д-ра Богуслава Пшивори «Модель публічної адміністрації у Польщі»

10.04.2017 | 17:40

6 квітня 2017 року в рамках діяльності Школи польського та європейського права на юридичному факультету Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася лекція доктора Богуслава Пшивори на тему «Модель публічної адміністрації у Польщі». Незважаючи на збіг вихідного та святкового дня, послухати лекцію зібралося понад два десятка охочих. І слід відзначити, що вони не пошкодували про свій вибір.
Двогодинна лекція була сповнена цікавої та прикладної інформації про модель управління у Республіці Польща. Інформативна доповідь лектора постійно доповнювалася «живими» прикладами проблем функціонування публічної адміністрації у Республіці Польщі та порівняльним аспектом з українськими інституціями. Слухачі дізналися про поділ публічної адміністрації у Польщі, адміністративно-територіальний устрій у світлі реформи децентралізації, фінансування діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування і отримали відповіді на багато цікавих запитань, які слухачі охоче задавали лектору по завершенню.
Вивчення досвіду Республіки Польща має важливе прикладне значення, оскільки за словами самого доктора Б. Пшивори, на сьогодні в Україні він бачить багато тих же проблем, з якими боролася Польща протягом останнього десятиліття, впроваджуючи ті ж реформи, біля витоків яких знаходиться Україна. Позитивна динаміка розвитку України дає надію на швидке подолання цього відставання вже у найближчі роки. Водночас, повний перехід моделі з держави у державу є неможливим, що продемонстрував досвід його країни, коли кращі взірці організації влади у Німеччині чи Франції не мали очікуваного результату впровадження.
На завершення лектор і слухачі подякували один одному за спільну роботу.