Давід Сакварелідзе зустрівся з студентами та викладачами юридичного факультету

27.05.2016 | 01:05

Екс-заступник Генерального прокурора України Давід Сакварелідзе 27 травня 2016 року зустрівся зі студентами-юристами Львівського національного університету імені Івана Франка. Зустріч відбулась у форматі діалогу, у процесі якого вони разом намагалися визначити цілі України та окреслити ті негативні явища в державі, які заважають їй рухатись до цих цілей.

За словами Давіда Сакварелідзе, Грузія може стати прикладом для українських правників, адже свого часу ця країна провела успішну боротьбу з такими негативними явищами, як-от, корупція та злочинність, і стала успішною країною.

Студенти розповіли, що хочуть бачити Україну в складі ЄС сильною, економічно незалежною державою, без олігархів і корупції, із сильною армією, у союзі з НАТО. Окрім того, студенти зазначили, що державні підприємства мають бути приватизованими.

Натомість Давід Сакварелідзе зауважив, що вперше на такій зустрічі, які він проводив і в інших містах, прозвучала така пропозиція.

«Це вперше прозвучала така думка від студентів. Приватизація у пострадянському суспільстві людям здається страшним кроком влади. Багато хто вважає, що приватизація – це зло і нічого не можна продавати, бо це все належить громадянам. Насправді ж, державні означає нічийні. Народу ці підприємства не належать, бо вже неформально належать комусь і хтось вже заробляє на них гроші. Хтось користується ними за одну копійку, або ж кожна влада змінює директорів на цих підприємствах під себе. Тому треба позбуватися цього радянського бачення на приватизацію державних підприємств», – сказав Давід Сакварелідзе.

Говорячи про сильну армію студенти запропонували поставити за мету повернення ядерного статусу Україні. На це Давід Сакварелідзе відповів: «Якщо подивитись, у якому стані зараз державні інститути в Україні, то страшно навіть подумати, що в них ще й буде ядерна зброя. Це дуже велика відповідальність, і не потрібно із цим поспішати».

Визначивши цілі, до яких повинна рухатись Україна, Давід Сакварелідзе звернув увагу на те, що всі ці зміни повинні відбуватися не шляхом заміни назв інституцій чи ліквідації однієї корумпованої структури на іншу. «Усі просто в такий спосіб відходять від вирішення простого завдання. Мають бути передусім ідеологічні люди, які прагнуть прославитись, вписати своє ім’я в історію. А ми бачимо, що всі хочуть не прославитись, а заробити. Можливо, замість того, щоб збудувати будинок у Монако, краще побудувати нову автостраду? В Україні багатих людей є чимало, але тих, хто прославився – обмаль», – сказав Давід Сакварелідзе.

Далі він звернув увагу студентів на те, що подолати всі негативні прояви, такі як корупція, контрабанда, тероризм, можуть спеціальні відомства, якщо на це буде воля.

«Коли запитують: а чому немає реформи прокуратури, то відповідають, що нема реформи митниці, а чому немає реформи митниці, бо немає реформи судів і так далі. Це – замкнуте коло. Насправді ж усі люди повинні разом, взявшись за руки, перекрити ці негативні явища і повноваження для цього у них є», – сказав Давід Сакварелідзе.

Він також заявив, що серйозних змін потребують прокуратура, суди та спецслужби.

«Інвестори бояться цих хлопців більше, ніж Путіна. Він розуміє, що не може відкрити бізнес в Луганську, бо завтра там може впасти бомба і все буде знищено. Однак на іншій території України інвестори не захищені від силовиків. Там, як снаряд, на них може впасти якийсь прокурор, який знається на такому феномені, як «рейдерське захоплення». До речі, про таку річ, як «рейдерське захоплення», я вперше дізнався в Україні, коли деякі органи державної влади системно та злагоджено знищують чийсь бізнес. Це, можна сказати, таке пострадянське захворювання. Дивно, але в Україні навіть пожежників бояться більше, ніж податкову, бо пожежник може прийти і накопати такого, що ваш ресторан закриють назавжди», – сказав Давід Сакварелідзе.

Студенти дійшли висновку, що для подолання негативних явищ в Україні силовикам варто просто виконувати свої функції і не втручатись та не заважати розвитку бізнесу та інвестиціям.

Водночас студенти назвали ще один негативний фактор – кумівство. Натомість Давід Сакварелідзе зазначив: «Думаю, що в суспільстві не виникне питань до прокурора, навіть якщо він буде наближений до президента, за умови, що він боротиметься з існуючими схемами».

«Майдан в Україні поміняв владу, але не змінив бюрократію. Ментально влада однаково залишається бюрократичною», – сказав Давід Сакварелідзе.

Він також сказав студентам, що вони є новим поколінням, і вони можуть все змінити.

«У молоді завжди є ресурс для змін, і молодь є найбільшою надією України на майбутнє. Для вас абсолютно незрозумілі ці «совковські» ритуали, але вам будуть їх нав’язувати. Та ви повинні із цим боротись», – сказав Давід Сакварелідзе.