Всеукраїнська науково-практична конференція з нагоди 10-річчя вступу в дію Кримінального процесуального кодексу України

18.11.2022 | 18:00

 

18 листопада 2022 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція з нагоди 10-річчя вступу в дію Кримінального процесуального кодексу України «Кримінальний процесуальний кодекс України: десятиліття реалізації і проблеми сьогодення», організована кафедрою кримінального процесу і криміналістики.  У роботі конференції взяли участь знані вітчизняні науковці в галузі кримінального процесу, представники суддівського корпусу, органів прокуратури та адвокатської спільноти. Захід відбувся у дистанційному форматі.

До присутніх звернувся проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Сергій Різник, зазначивши, що тема конференції є надзвичайно широкою. «Десятиріччя вступу у дії Кримінального процесуального кодексу – це дата, яка дає підставу для того, аби робити вагомі висновки, аналізувати ефективність, враховуючи проблеми сьогодення. Кримінальний процесуальний кодекс України діяв у складних умовах і функціонує достатньо ефективно тепер, в період повномасштабної війни. Я переконаний, що він служитиме на благо утвердження верховенства права й після нашої перемоги», – підкреслив Сергій Різник і висловив вдячність кафедрі кримінального процесу і криміналістики юридичного факультету за організацію важливого заходу.

Учасників конференції привітав заступник декана юридичного факультету Андрій Павлишин. «В цей складний час юридична наука не стоїть на місці: до Кримінального процесуального кодексу України постійно вносять зміни. Надзвичайно багато залежить від людей, які тлумачать Закон, виконують його і передають знання іншим. Наше завдання – навчити нове поління фахівців застосовувати положення кодексу таким чином, щоб не нашкодити ні учасникам процесу, ні державі. Я вітаю усіх, хто доєднався до конференції і бажаю плідної та цікавої праці», – акцентував Андрій Павлишин.

Модератор конференції, завідувач кафедри кримінального процесу і криміналістики Василь Нор також привітав учасників заходу та зауважив, що до події долучилися як теоретики, так і практики права. «Радий бачити сьогодні, в цей складний для держави та усіх її інституцій час, багатьох колег, з якими ми вже давно плідно співпрацюємо. Вірю, що всі ми з честю витримаємо ті випробування, які приготував для нас час, та гідно виконуватимемо наш обов’язок на своїй ділянці роботи, так як це роблять наші воїни. Будемо сподіватися, що правда і справедливість переможуть!» – підсумував Василь Нор.

Під час конференції учасники обговорили суть кримінального процесу України, його завдання, систему, категорії, доктрину, торкнулися питання джерел кримінального процесуального права, засад кримінального провадження, зокрема, нормативних і прикладних аспектів.

Також науковці і практики обговорили проблеми удосконалення процесуального статусу суб’єктів кримінального провадження, заходи забезпечення кримінального провадження, забезпечення ефективності виконання судових рішень у кримінальному провадженні, особливості співробітництва з Міжнародним кримінальним судом.

Також серед напрямків роботи конференції були передбачені дискусії стосовно доказів і доказування, досудового розслідування, провадження з оскарження й перевірки судових рішень, особливостей досудового розслідування та судового розгляду в умовах воєнного стану, міжнародного співробітництва у кримінальному провадженні та багато іншого.

За результатами роботи конференції учасники підвели підсумки десятилітньої реалізації норм КПК України, напрацювали рекомендації щодо удосконалення кримінально-процесуального регулювання та спрямування правозастосовної діяльності.


Програма конференції доступна за посиланням.

Збірник статей за матеріалами конференції доступний за посиланням.

Із фотозвітом конференції можна ознайомитися за посиланням.