Зустріч суддів Конституційного Суду України з студентами та викладачами Львівського університету

10.09.2018 | 10:30

7 вересня у Львівському університеті за організації юридичного факультету відбулася зустріч Голови Конституційного Суду України Станіслава Шевчука та суддів Конституційного Суду України Олександра Литвинова та Василя Лемака зі студентами та викладачами університету.

Подія проходила в форматі полілогу між спікерами та присутніми. Модераторами заходу стали Олександр Водянніков, національний радник з юридичних питань Координатора проектів ОБСЄ в Україні, та Сергій Різник, доцент кафедри конституційного права юридичного факультету.

Зустріч розпочалася з вітань проректора Львівського університету Мар’яна Лозинського, який підкресливши важливість цієї події, згадав про випускників Львівського університету Петра Стецюка, Володимира Кампо, Михайла Костицького, їх роль в розвитку правової системи держави та припустив, що серед присутніх в залі студентів є майбутні судді Конституційного Суду України.

З вітальними словами до аудиторії звернулися Голова та судді Конституційного Суду України. Свою розмову з присутніми Станіслав Шевчук розпочав із теплих слів про Львів, наголосивши, що це місто завжди було українським П’ємонтом, осередком культурного впливу. Голова Конституційного Суду України акцентував на тому, що зустріч проводиться не для того, щоб засвідчити існування суду, а для того, щоб довести, що він пережив кризу і готовий захищати Конституцію.

Відповідаючи на запитання присутніх, суддя Конституційного Суду України Василь Лемак підкреслив важливість конституційної реформи в Україні, наслідком якої стало зміцнення Конституційного Суду України. Суддя висловив свої міркування стосовно розгляду конституційних скарг, змісту окремих рішень Конституційного Суду України, зокрема, рішення щодо відповідності Конституції України Закону України «Про всеукраїнський референдум».

Суддя Конституційного Суду України Олександр Литвинов пригадав свої добрі враження від роботи суддею Апеляційного суду Львівської області. Суддя висловив свої міркування стосовно окремих вимог до рішення Суду та підкреслив, що сьогодні Конституційний Суд України здатен вирішувати всі питання, які будуть поставлені перед ним.

Предметом обговорення стали також незалежність Конституційного Суду України, інститут конституційної скарги, тлумачення законів, статус державної мови, наступні вибори до органів публічної влади та багато інших актуальних питань.

На завершення зустрічі Голова та судді Конституційного Суду України висловили спільну думку про те, що відчувають відповідальність перед народом України за прийняті рішення.

На завершення зустрічі проректор Мар’ян Лозинський висловив вдячність гостям за цікавий захід та на пам’ять про Франковий університет подарував видання Львівського університету – англомовний переклад поеми Івана Франка «Мойсей».