ВИКЛАДАЧ ФАКУЛЬТЕТУ ВИСТУПИВ З ДОПОВІДДЮ НА ІІ МІЖНАРОДНІЙ НАУКОВО-ПРАКТИЧНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ «СУДОВИЙ РОЗГЛЯД ПОДАТКОВИХ ТА МИТНИХ СПОРІВ: ПРОБЛЕМИ, ВИКЛИКИ, ПРІОРИТЕТИ» У ВЕРХОВНОМУ СУДІ

12.07.2019 | 19:35

Традиційно, на початку липня, у дні адміністративної юстиції у Касаційному адміністративному суду у складі Верховного Суду відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція, присвячена найбільш гострим питанням що виникають у сфері адміністративного судочинства. Цьогорічний захід, організований Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду за підтримки партнерів – Проекту Європейського Союзу «Право-Justice», Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Програми USAID (Агентства США з міжнародного розвитку) «Нове правосуддя», Німецького фонду міжнародного правового співробітництва, а також Національного університету державної фіскальної служби України та був присвячений питанням судового розгляду податкових та митних спорів.

Високий рівень представництва не лише судової гілки влади, але й законодавців, податкових та митних органів, адвокатів-практиків та поважних представників академічної наукової спільноти дозволили на конференції обговорити важливі питання, що визначають результати судової практики правозастосування у податкових та митних спорах, а також сформулювати перспективні напрямки розвитку законодавства та його застосування з позицій апробації.

Від імені Львівського національного університету імені Івана Франка, участь у Конференції з доповіддю на тему «Конституційно-правові основи принципу стабільності у податково-правовому регулюванні в Україні» взяв доцент кафедри адміністративного та фінансового права Олег Ільницький. У продовження заданого напряму пошуку відповідей на важливі питання  застосування законодавства у процедурах адміністрування податків та зборів, О. Ільницький звернув увагу на важливість саме суб’єктного підходу – розгляду вказаних процедур з позицій забезпечення правового статусу платника податків, який вступає у відносини у процесі виконання конституційного обов’язку, – який повинне бути чітко сформульований у нормах законодавства, що відзначаються правовою визначеністю та високою якістю нормативного припису.

Розпочаті обговорення та конструктивні дискусії засвідчили готовність усіх учасників до спільного пошуку відповідей на питання, які постають у зв’язку із очевидним фіскальним характером державної політики. Водночас, зверталася увага і на те, що виконання зобов’язань держави потребує фінансових ресурсів, основним шляхом мобілізації яких є оподаткування.

https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/740317/
https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/740466/
https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/741355/
https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/742933/