Відбувся науково-практичний семінар «Сучасний стан та перспективи розвитку ювенальної юстиції в Україні»

25.10.2017 | 17:00

20 жовтня 2017 року відбувся науково-практичний семінар на тему: «Сучасний стан та перспективи розвитку ювенальної юстиції в Україні», який організований юридичним факультетом Львівського національного університету імені Івана Франка, Комітетом сімейного права Асоціації адвокатів України, Радою адвокатів Львівської області, Центром сімейно-правових досліджень.

Робота заходу розпочалася з вітального слова заступника декана юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, кандидата юридичних наук, доцента кафедри кримінального права і кримінології  Маріна Олександра Костянтиновича.

Після цього з вітальним словом виступив завідувач кафедри кримінального процесу і криміналістики юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, доктор юридичних наук, професор, академік Національної академії правових наук України Нор Василь Тимофійович.

Від імені Ради адвокатів Львівської області з вітальним словом виступив заступник голови Ради адвокатів Львівської області Копняк Анатолій Михайлович.

Від імені Асоціації адвокатів України з вітальним словом виступила кандидат юридичних наук, асистент кафедри кримінального процесу і криміналістики юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, адвокат, голова Секції захисту прав учасників сімейних правовідносин у кримінальному провадженні Шевчук Марта Іванівна.

Лекторами-доповідачами на даному заході були:

  • Ковна Уляна Степанівна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінального процесу та криміналістики юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, адвокат, учасник робочої групи Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх при КМУ;
  • Новачук Віктор Миколайович, начальник Сектору ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП у Львівській області;
  • Зубрицький Віктор Васильович, кандидат юридичних наук, прокурор відділу ювенальної юстиції прокуратури Львівської області;
  • Іськович Віра Василівна, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області;
  • Михалюк Василь Олексійович, суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Львівської області;
  • Бавшина Христина Василівна, завідувач Центру ювенальної пробації м. Львова західного міжрегіонального управління виконання покарань та пробації Міністерства юстиції України;
  • Пона Ірина Олексіївна, представник Львівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Науково-практичний семінар покликаний ознайомити учасників з інститутом ювенальної юстиції, проаналізувавши його функції та моделі розвитку; сприяти виявленню ключових проблем, які виникають на практиці під час здійснення кримінальних проваджень щодо неповнолітніх та отримати пропозиції щодо можливих напрямів удосконалення вітчизняного кримінального та кримінально-процесуального законодавства в частині здійснення кримінального судочинства   щодо   неповнолітніх та втілення у життя прогресивних положень міжнародно-правових актів.

У зв’язку з чим значну увагу в межах даного заходу було приділено ключовим аспектам діючої системи юстиції щодо неповнолітніх, яка потребує змін з метою наближення до міжнародних стандартів у цій сфері. Були розглянуті рекомендації щодо відповідних законодавчих змін та моделей роботи з неповнолітніми у конфлікті з законом. Значну увагу зосереджено на моделях впровадження ювенальної юстиції в Україні та їх змістовному наповнені, проаналізовано Методики оцінювання та супроводу неповнолітніх правопорушників, які використовуються органами пробації.

Учасники науково-практичного семінару високо оцінили професійний рівень доповідачів Ковної Уляни Степанівни, Новачука Віктора Миколайовича, Зубрицького Віктора Васильовича, Іськович Віри Василівни, Бавшиної Христини Василівни, Пони Ірини Олексіївни, якість їх презентацій та інформаційну насиченість заходу в цілому. Серед іншого, було відмічено вдале поєднання теоретико-наукового та практичного підходів до тем, винесених на обговорення.

Організатори науково-практичного семінару вдячні всім учасникам за інтерес до заходу та активну участь у дискусії!