Відбувся Семінар з інтелектуальної власності.

19.03.2019 | 21:16

16.03.2019 р. відбувся Семінар з питань захисту прав інтелектуальної власності.

Захід був спільно організований Кафедрою інтелектуальної власності, інформаційного та корпоративного права Львівського національного університету ім. Івана Франка, Радою адвокатів Львівської області, Львівською обласною державною адміністрацією, Адвокатським об’єднанням «Тарасенко, Скочипець і партнери» та Патентно-юридичною агенцією «ROYALTY».

Семінар з питань захисту прав інтелектуальної власності відвідали близько 130 адвокатів та юристів з м. Львова, Львівської, Закарпатської та Івано-Франківської областей.

Доповідачами на Семінарі були практикуючі юристи у сфері інтелектуальної власності та науковці.

Зокрема, завідувач кафедри інтелектуальної власності, інформаційного та корпоративного права ЛНУ ім. І. Франка, професор Олександра Яворська виступила з темою «Захист авторських прав: проблемні аспекти». Під час доповіді було розкрито загальні та спеціальні способи захисту авторських та суміжних прав. Також було розкрито роль адвоката у процесі захисту авторських прав, що порушені в мережі Інтернет.

Доцент кафедри інтелектуальної власності, інформаційного та корпоративного права ЛНУ ім. І. Франка, адвокат АО «Тарасенко, Скочипець і партнери» Леонід Тарасенко охарактеризував об’єкти авторського права, які можуть використовуватися в цифровому середовищі. Детально було розкрито особливості правового режиму веб-сайту, комп’ютерної програми, веб-дизайну та інших об’єктів права інтелектуальної власності, які використовуються в мережі Інтернет. Також доповідач звернув увагу на нову практику ВС у цих категоріях справ.

Юрист АО «Брати Попко та партнери» Катерина Міліцина (м. Київ) виступала з темою щодо застосування процедури Takedown and Notice за DMCA, а також розповіла слухачам про порушення прав інтелектуальної власності в соцмережах Facebook та Instagram. Крім цього, спікер доповіла про протидію незаконному використанню торговельних марок в Google Ads.

Голову ОКУ «Менеджмент інтелектуальної власності», представник  Патентно-юридичної агенції «ROYALTY» Олександр Віденєєв розказав присутнім про новели правового регулювання щодо правового статусу організацій колективного управління, Він також роз’яснив присутнім основні положення нового Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» та правові механізми щодо використання ліцензійної музики у публічних закладах.

Суддя Львівського апеляційного господарського суду у відставці, кандидат юридичних наук Леся Давид проаналізувала судову практику у спорах між організаціями колективного управління та користувачами та окреслила проблеми доказування у цих справах.

Патентний повірений Андрій Кияшко (м. Київ) окреслив основні типові помилки при складанні та поданні Укрпатенту заявок на винаходи, корисні моделі, торговельні марки. Спікер детально зупинявся та кожній з найбільш поширених неточностей в документах у процесі реєстрації прав інтелектуальної власності на вказані об’єкти.

Останньою темою заходу була «Торговельні марки та інші комерційні позначення: проблеми правової охорони». Леонід Тарасенко проаналізував значення комерційних позначень для суб’єктів господарювання та детально охарактеризував правовий режим торговельних марок, комерційних найменувань, доменних імен. Також було розкрито особливості застосування «Trade dress» у судовій та договірній практиці.

За підсумками Семінару доповідачами було розкрито найбільш актуальні питання щодо захисту авторських прав, в тому числі у мережі Інтернет, щодо діяльності організацій колективного управління, в тому числі щодо практики вирішення спорів за їх участю, щодо здійснення та захисту прав на комерційні позначення.