Відбулися перші Національні судові змагання з міжнародного кримінального права (National Moot Court Competition on International Criminal Law)

18.02.2017 | 20:53

11-12 лютого 2017 року на юридичному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка відбулися перші Національні судові змагання з міжнародного кримінального права (National Moot Court Competition on International Criminal Law).

Судові змагання складалися з двох етапів: письмового та усного раундів. Під час першого команди-учасники були повинні надіслати свої письмові меморандуми як від сторони обвинувачення, так і сторони захисту. Після цього кваліфікована суддівська колегія оцінювала кожного з них. За результатами цього етапу були відібрані кращі 8 команд, які і взяли участь в усному раунді, що відбувся у форматі моделювання процесу в Міжнародному кримінальному суді у Палаті попереднього провадження. Зокрема, команди виступали в ролі сторони обвинувачення і захисту відповідно.

Оцінювало виступи учасників компетентні суддівські колегії кращих правових шкіл України, а саме: Оксана Сенаторова, Микола Пашковський, Тетяна Комарова, Антон Кориневич, Володимир Лисик, Вікторія Письменна, Володимир Гринчак, Дмитро Коваль. Крім цього, до складу суддівської колегії входив Дмитро Супрун, який є юридичним радником в Офісі зі захисту прав потерпілих Міжнародного кримінального суду, що розташований у Гаазі.

У результаті активних дискусій та гарячих суперечок у відбірковому раунді та півфіналі до фінального раунду змагань пройшли дві команди – «Юридична громада» (Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого) та «Пташка» (Прикарпатського університету ім. Василя Стефаника).

У запеклій боротьбі за звання переможця Національних судових змагань з міжнародного кримінального права, за результатами оцінювання суддів, це почесне звання отримала команда із Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого – “Юридична громада”.

Також ми вітаємо команду «Пташка» із здобуттям другого місця на Національних судових змаганнях з міжнародного кримінального права та команду «Ex legibus» із Національного університету «Одеська юридична академія» із здобуттям почесного третього місця. Крім цього, кращим оратором змагань визнано представницю команди «Пташка» – Наталю Адамович, а приз за кращий письмовий меморандум отримала команда «Юридична громада».

Варто зазначити, що під час перевірки меморандумів та проведення усного раунду було забезпечено анонімність команд-учасників. Задля неупередженого та об’єктивного рішення суддівської колегії у фінальному раунді було вирішено утриматись від голосування тим суддям, ВНЗ яких представляють команди.

Важливим є те, що офіційну підтримку цих судових змагань є безпосередньо від Міжнародного кримінального суду, котрий не лише надав корисні роздаткові матеріали учасникам, а і забезпечив участь у складі суддівської колегії судових змагань представника цього Суду.

Організатори висловлюють подяку спонсорам та партнерам Національних судових змагань з міжнародного кримінального права: Польсько-українській фундації співпраці «PAUCI», консалтинговій компанії «Advice Group», Львівському центру міжнародного права та прав людини, Центру верховенства права УКУ, та Приватному підприємству «Степанків».