Відбулось Робоче засідання Проекту “Аналіз прецедентної практики нового Верховного Суду” (за сприяння Програми USAID “Нове правосуддя”)

02.12.2018 | 16:53

Відбулось чергове Робоче засідання Проекту “Аналіз прецедентної практики нового Верховного Суду” (за сприяння Програми USAID “Нове правосуддя”.

Доц. Стецик Н. В. презентував доповідь «Методологія аналізу прецедентної практики», у якій звернув увагу на необхідність аналізу наявності чи відсутності виключної правової проблеми та відступу від правової позиції в ухвалах касаційного суду про передачу справи на розгляд Великої Палати; ухвалах Великої Палати Верховного Суду про відкриття або відмову у відкритті провадження; постановах Великої палати  Верховного Суду за результатами розгляду та вирішення справи.

Учасники проекту обговрили та вирішили аналізувати та вирізняти різновиди аргументів, які використовує Велика палата та касаційні суди у складі Верховного Суду – формально-юридичні (посилання на приписи законів, підзаконних актів, попередні правові позиції як нового Верховного Суду, так і Верховного Суду України, правові позиції конституційного Суду України, ЄСПЛ та ін.), доктринально-правові, позаюридичні (соціальні передумови та наслідки).