Розглянуто запит Представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

11.05.2017 | 21:14

Науковцями кафедри адміністративного та фінансового права Львівського національного університету імені  Івана Франка було розглянуто звернення Представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з приводу наявності підстав для внесення конституційного подання у зв’язку із змінами в порядку адміністрування єдиного внеску на загальнообов᾽язкове державне соціальне страхування, внесеними Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів» від 06.12.2016 р. № 1774-VІІІ. Підставою для цього послужили численні звернення від громадян України до Уповноваженого, на думку яких, внесені зміни зумовлюють звуження змісту та обсягу прав і свобод.

За дорученням кафедри, дослідження з приводу питань запиту провів доцент кафедри адміністративного та фінансового права, кандидат юридичних наук Олег Володимирович Ільницький.

Детальне дослідження правових засад побудови системи обов’язкових платежів, зокрема, єдиного соціального внеску як парафіскального платежу, характеру внесених змін, дозволило констатувати загострення тенденції фіскалізації державної політики через низький рівень альтернативних джерел доходів публічних фондів грошових коштів. Водночас, зміст внесених змін, на думку науковців, не зумовлює звуження змісту чи обсягу прав і свобод, що робить конституційне подання недоцільним.

Детальна аргументація викладена у підготованих Наукових позиціях з питань запиту, що надіслані на адресу автора звернення.