На факультеті відбулася відкрита лекція професора Вроцлавського університету

12.09.2017 | 09:49

11 вересня 2017 року на юридичному факультеті ЛНУ ім. І. Франка відбулася відкрита лекція проф. Павла Боршовського (Вроцлавський університет, Факультет права, адміністрації та економіки). Тематикою лекції стало податкове право Польщі, а конкретніше – «Стабільність податкового права Польщі». Учасниками лекції стали студенти, аспіранти та викладачі юридичного факультету ЛНУ ім. І. Франка.

У своїй доповіді проф. П. Боршовський зупинився на проблемах нормативно-правового регулювання податкових відносин у Польщі на сьогодні, що зумовлені відсутністю єдиного кодифікованого акта обов’язкових платежів, поділився доктринальними баченнями напрямів реформування податкової системи (створення Kodeksa daninovogo, який би об’єднав усі платежів на користь держави), зупинився на найбільш суперечливих питаннях практики правозастосування податкових приписів у діяльності судових та адміністративних органів (автономність тлумачення податково-правової термінології від норм господарського та цивільного права). У багатьох випадках, наведені проблеми Польщі можна прослідкувати і в українській податковій системі, а тому, є місце для взаємного продуктивного обміну досвідом . Натомість, як відзначив доповідач, Україну чекає черговий глобальний виклик – гармонізація норм національного законодавства з правом ЄС, що особливо активно та автономно розвивається саме в частині регулювання податкових правовідносин.

Висновком лекції стало те, що в подальшому правова система все гостріше відчуватиме потребу в кваліфікованих кадрах правників, що спеціалізуються саме на питаннях податково-правового регулювання. У Польщі ця ніша заповнюється фахівцями однієї з найпрестижніших правових професій – «податкові радники», в Україні ж майбутнє за сумлінним освоєнням податкового права саме випускниками юридичних навчальних закладів.