На факультеті відбувся науково-методологічний семінар «Уроки ЗУНР і сучасність»

23.11.2018 | 00:15

19 листопада 2018 р. о 15.00 в ауд. 409 на юридичному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка (м. Львів, вул. Січових Стрільців, 14.) відбувся науково-методологічний семінар на тему:

«Уроки ЗУНР і сучасність». Ініціатором і організатором виступила кафедра історії держави, права та політико-правових учень юридичного факультету за підтримки кафедри новітньої історії України імені Михайла Грушевського історичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка. З доповіддю виступив Павлишин О. Й. кандидат історичних наук, доцент кафедри новітньої історії України імені Михайла Грушевського історичного факультету, який акцентував увагу на причинах втрати державності ЗУНР. На думку О. Й. Павлишина, основною причиною падіння ЗУНР була військова агресія Польщі і Румунії, надзвичайно складні міжнародні обставини, підтримка післявоєнною Європою  експансіоністських, загарбницьких дій щодо ЗУНР Польщі та Румунії. Власне, зовнішньополітичні фактори й були основною причиною загибелі обох українських держав: щодо УНР – це наступ російських більшовицьких військ, підтриманих місцевими більшовиками, що зайняли значну частину українських земель; щодо ЗУНР – це захоплення її території Польщею й Румунією. З внутрішніми негараздами та проблемами обидві українські держави напевне могли б справитись, а ось із зовнішньою агресією з боку значно сильніших сусідів не змогли.

В обговоренні виступив професор Тищик Б.Й., який наголосив, що важливою опорою української державності та гарантією державного суверенітету ЗУНР було військо, яке називалося Українська Галицька Армія. Для ЗУНР проблема формування власних збройних сил набула особливої гостроти у зв’язку з необхідністю з самого початку боротися проти агресії сусідньої Польщі, потім – ще й Румунії. На початку 1919 р. була утворена чисельна (понад 120 тисячна) дисциплінована й патріотична армія. Таким чином, у короткий термін були сформовані основні ланки державного механізму  ЗУНР   –   центральні  та   місцеві   органи  державної  влади  й управління, правоохоронні органи, збройні сили.

Професор Бойко І.Й. зазначив, що ЗУНР мала важливе історичне значення, яка свідчила про існування державотворчих традицій українського народу. Це була держава українського народу, який проживав на своїй історичній батьківщині, був і є корінним на території України, зокрема Галичини від найдавніших часів. Утворення ЗУНР було результатом реалізації корінним українським народом права на політичне самовизначення, спробою звільнитися від вікової влади чужинців, влади, яка різними способами нав’язувала своє панування, своє право, свою ідеологію, свою історію. Великим позитивом було й те, що українці заявили про себе всьому світові як окрема нація, яка має право на власну державу; значно підвищився рівень національної свідомості тогочасного українського народу; українці здобули досвід державотворення, який міцно вкоренився в  історичну пам’ять і став надбанням наступних поколінь борців за Українську державу, в тому числі і ХХ ст.

Під час науково-методологічного семінару його учасники мали можливість отримати цікаві відповіді на деякі дискусійні питання з історії держави і права ЗУНР.